Kommer mästaren att försvara sin titel?

Det är dags igen för Sprintderby på Åkers Kanal. SHS fortsätter med succékonceptet förra året, med tidskval i stället för reguljära semifinaler, och hunden som var snabbast av alla 2020 är tillbaka för att försöka försvara sin titel. Det handlar om Greycraft Like, tränad av Sabina Kleväng Callert.

Greycraft Like (Over Limit-Stunning Tina), uppfödd av Fechin Mullen, är en halvbror – samma mamma – som Sabina Kleväng Callerts tidigare talang Grecraft Ike. Den senare gick bort alldeles för tidigt efter att bland annat ha varit tvåa i både Puppy Derby och Rookie Stake samt trea i Sprint-SM och fjolårets Sprintderby var namngivet i hans minne.

Lillebror Greycraft Like inledde sin karriär strålande efter att ha anlänt till Sverige. Fyra raka segrar blev det innan det var dags för tidskval till Sprintderbyt, det första storloppet.

– Med den early pacen han har så kändes sprintderbyt som det naturliga valet. Han är precis som sin storebror inte gjord för distanser längre än 500 meter. Och sen gick han så bra på sprint så vi satsade på det. Sprintderbyt och sprint SM var de stora målen, berättar Sabina.

Det gick som bekant alldeles utmärkt. Like var snabbast av alla under kvaldagen med sina 18,43 och var därmed knapp favorit till finalsegern.

Han tog också sin sjätte raka seger i finalen, den 1 augusti. Greycraft Like vann på 18,45, före Skorpios, 18,49 och bästa tiken Pretty Belinda, 18,68. På fjärde plats kom förresten ännu en hund i Sabina Kleväng Callerts träning, Greycraft Daisy som noterade 18,93.

Så här såg det ut när loppet gick:

– Vi hade ju två hundar i loppet så det var svårt att fokusera på båda. Like var inte först ut ur box men han har en så fantastiskt oslagbar early pace som gör att han bara matar sig upp i ledning. Skorpios kom sedan väldigt starkt på slutet och när de passerade mållinjen trodde jag att Like hade kommit tvåa. Så det var överraskande, lyckorus och alla känslor på en och samma gång när de ropade ut honom som vinnare och loppet var ju till hans bror Ikes minne så det var extra stort att han fick vinna det, minns Sabina,

Prispallen i Spintderbyt 2020. Foto: SHS

Greycraft Like forsatte säsongen med att vinna ytterligare ett par lopp, bland annat sin semifinal i sprint-SM (eller ”SM Special” eftersom det inte blev något officiellt SM på grund av pandemin). I finalen hade han emellertid inte marginalerna på sin sida utan slutade tvåa bakom en av de största konkurrenterna under säsongen, Dropkick Raven.

Under vintern blev det sedan fokus på lite annan träning:

– Vi har jobbat lite mer med uthållighet. Målsättningen i år är nämligen öppna SM, som går på 492 meter, en distans som vi tror passar honom utmärkt. Vi matchar honom vidare lite mer mot medeldistans i år, avslöjar Sabina,

Greycraft Like provade emellertid på just 492 meter i Borås en gång redan förra året och då blev det seger. Så hoppet om en SM-seger 2021 tycks vara fullt realistiskt.

Innan det är dags för SM ska alltså Like försöka försvara sin titel i Sprintderbyt och trots mest fokus på medeldistans i år tycker Sabina Kleväng Callert att det ska kunna gå bra även på sprint.

– Han har ju tränat på superba sprinttider i år. Som bäst 18,19, så självklart hoppas jag att han ska kunna försvara sin titel i årets upplaga. Vi siktar på det för det är ju alltid otroligt roligt att vinna stora lopp!

Anmälningarna till Sprintderbyt på Åkers stängde under söndagen och nu väntar alla med spänning på lottningen av heaten i början av veckan. Onsdag den 7 juli är det kvaldags och 10 juli går finalen. Samma dag kör även Cimbria tävlingar (på Borås Greyhound Park) för lägre klassade greyhounds och dessutom Diamantjakten för whippets.

Tävlingssäsongen är i gång på allvar!

Till hundkapp.se

2 thoughts on “Kommer mästaren att försvara sin titel?

  1. Det mest statusfyllda sprintloppet som arrangerades av Stockholmsklubben under 1970-talet var Gold Sprint som kördes över 280 meter 1975-1978 på Skarpnäcksbanan. 1980 bytte tävlingen namn till Sprinterderbyt och den första segraren var Merrimack Hill som ägdes av Rita Gars från Stockholm. År 2000 kördes det första Sprinterderbyt på Åkers Kanal och vinnaren Bet On Black ägdes av Maud Lindberg från Midlandaklubben.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...