Rysare när favoriten gick till final

Förhandsfavoriten Greycraft Like var snubblande nära att missa finalen i Sprintermästaren på Åkers Kanal. En bommad start ställde till det – men tack vare att Sabina Kleväng Callerts hund ändå vann sitt heat tog han också den allra sista finalplatsen, medan Arion som hade samma tid men kom trea i sitt heat hamnade utanför.

– Efter Likes lopp var det jättenervöst eftersom han hängde på marginalen. Nu är det bara att hoppas att han får till starten bättre i finalen, säger Sabina.

Precis som förra året var det de sex bästa tiderna som gick till A-finalen på lördag, vilket gjorde uttagningarna extremt spännande in i det sista. När det var över stod det alltså klart att både den sjätte och sjunde tiden var 18,59. Men en av hundarna som noterade denna tid, Arion, missade alltså final på grund av sämre placering än Greycraft Like i sitt heat.

– Konceptet blev mycket lyckat igen och dessutom var det tuffare på grund av bättre tider i år. Förra året räckte 18,72 för att nå finalen, i år räckte alltså inte ens 18,59 för Arion, tyvärr. Extra kul att tre av årets debutanter kvalade in till finalen, dessa tre var i final i ett debutantlopp på Åkers nyligen, berättar Lars Wicander i arrangerande SHS.

En av debutanterna var hans egen Avellano, svenskuppfödd av Kennel Davantis (Ballymac Best-Madame), som vann sitt heat på 18,51.

– Vi är jättenöjda med det, säger Wicander.

De andra debutanterna som gick vidare var Peter och Therese Lindströms irlandsimport Mr Icepaw (Elite State-Adrahan Espresso), heattvåa på 18,47 och Sabina Kleväng Callerts import Best of Best (Ballymac Best-Ballymac Dana) som vann sitt heat på 18,42, näst snabbaste tiden.

– Han fick till sin snabba start och fick sedan ett helt fritt lopp, berättar Sabina.

Sabina Kleväng Callert och näst snabbaste kvalhunden Best of Best

Med till final även svenskfödda, av Kennel Sjudraget, Ootori (Space Barley-Yu Baba) på 18,56.

Och så det bästa till sist. Snabbaste tiden i tidskvalen hade Michael Lundbergs Ray Ray, som brisade runt 320 meter på starka 18,32.

Ray Ray (Storm Control-Highview Idol) är en import från Irland, uppfödd av Patrick Merriman, en hund som via kontakter på den gröna ön hamnade hos Michael Lundberg samtidigt som till exempel snabbe och redan välmeriterade kullbrodern Bernies Jake importerades av Jan Hansen och Ewa Johansson.

I Sverige har Ray Ray redan hunnit visa upp både fart och styrka och vann bland annat en semifinal till Antes Minneslöpning förra året (trea i finalen efter Razldazl Curtis och Bernies Joe). Han var också tvåa i öppna SM-semifinalen och fyra i finalen.

Bilden: Ray Ray efter sin heatseger. Foto: Tommy Berglund/SHS

– Det är förstås väldigt roligt att vara i final i Sprintermästaren. Jag hade hoppats på det, men är ändå lite överraskad eftersom, han varit bäst på medeldistans hittills. Men han har tränat bra på sprint och varit nere på 18,30 trots att han varit lite i tjockaste laget, så nu när han gått ner lite i vikt verkar han vara i riktigt fin form, berättar Michael Lundberg.

Trots den klart bästa tiden ser han inte sin hund som finalfavorit:

– Nej, (Greycraft) Like bommade ju starten lite i sitt heat. Han blir nog svår i finalen. Men får vi en bättre box, jag vill inte ha tvåan utan hellre trean eller fyran, och får en bra start så finns chansen.

– Jag hoppas komma på prispallen i varje fall. Sedan går han över till medel igen i SM, säger Michael Lundberg ödmjukt.

Sabina Kleväng Callert som har två hundar i finalen är också ödmjuk i sin framtoning:

– Finalen är otäckt jämnt och med bra starter och ett juste lopp har alla sex lika stor chans att vinna…

Den bästa chansen av dina två?

– Like i så fall, på sin större rutin.

Även de övriga finalerna, under själva Sprintermästarfinalen, lär bli riktigt spännande på lördag:

– Inte minst den tredje finalen (No More Legend 320) lär blir en riktigt jämn historia då tiderna hundarna gjorde i tidkvalet alla ligger mellan 18,86 och 18,90, säger Lars Wicander.

Det är alltså fyra hundradelar som skiljer mellan sex hundar i det loppet!

Upplagt för en riktigt spännande lördag på Åkers alltså!

Finalhundarna i Sprintermästaren (kvaltid inom parantes)

Ray Ray (18,32)

Best of Best (18,42)

Mr Icepaw (18,47)

Avellano (18,51)

Otoori (18,56)

Greycraft Like (18,59)

Fotnot: Precis när denna text blev klar kom lottningen av finalboxarna: 1. Greycraft Like, 2. Mr Icepaw, 3. Ootori, 4. Avellano, 5 Best of Best, 6. Ray Ray.

Till hundkapp.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...