Klappat och klart för årets SM

Rankingen är ute, campingplatserna i stort sett fördelade, hundarna redo. Det är klappat och klart för årets SM i hundkapplöpning på Borås Greyhound Park, med start på lördag.

– Vi är redo för SM. Det är en del som varit oklart i det längsta, med restriktionerna, hur det skulle bli med campingen och så, därför har det tagit längre tid än vanligt att få ihop allt. Men nu är vi så redo vi kan bli och taggade till tusen. Hela klubben ser fram emot SM och jag tror att det kommer att bli en trevlig vecka, säger värdklubben 7HS ordförande och tillika SM-generalen Ewa Johansson.

Ewa Johansson, SM-general, med sin Bernies Joe – en av SM-veckans favoriter.

Att få ihop alltihop har förstås varit mycket jobb för klubben, men det har samtidigt fört med sig mycket positivt:

– Vi har jobbat tätt ihop och svetsats samman ordentligt. Det har varit bra för sammanhållningen och gjort mycket gott för klubben med täta möten och gemensamt jobb mot ett roligt mål. Många har hjälpt till och jag är verkligen stolt över alla medlemmar.

I helgen som gick genrepade man inför SM med att hjälpa Cimbria att arrangera Skåneklubbens första tävling för säsongen just på Borås Greyhound Park.

– Det var ett härligt genrep, tycker jag. Med ett lyckat och positivt samarbete mellan klubbarna. Roligt att det blev av och nyttigt för oss att få köra igenom allting veckan före SM.

SM kommer att se ut ungefär som vanligt, med försök, semifinaler och finaler för greyhounds (utom veteranerna som bara har semifinaler och finaler) samt tidskval följt av olika finaler för whippets enligt förra årets succékoncept.

Försöken för greyhounds går på lördag 17 juli och tidskvalen för whippets på söndag 18 juli och sedan flyter det på med tävlingar även mitt i veckan, semifinaler i flera greyhoundklasser men även andra lopp för hundar som blivit utslagna eller valt att inte gå SM. Fredagen i SM-veckan avgörs C-finaler och neråt för whippets och sista lördagen (24 juli) avgörs alla greyhound-finaler plus finalerna för whippets i kategorierna hanar, tikar och veteraner samt en B-final.

Banketten äger rum på torsdagen 22 juli klockan 19.

– Det blir favorit i repris från förra SM med gourmetkocken Oscar Bernhardsson som köksmästare, berättar Ewa Johansson.

Sportsligt sett ser anmälningslistorna riktigt spännande ut, inte minst när det gäller öppna SM för greyhounds där kampen om SM-guldet kommer att bli tuffare än på många år med hundar som dubbla SprinterDerby-vinnaren Greycraft Like, förra årets vinnare av SM-specialen (inget officiellt SM p g a pandemin) Ragnar Lothbrok, trean i samma lopp och tillika Puppy Derby-vinnaren Mad In Motion, tvåan och trean från storloppet Antes 2020 Bernies Joe (tillika tvåa i Derbyt 2020 och vinnare av St Leger) och Ray Ray, kapable och snabbe Bernies Jake med flera.

Boårsbanan är välpreparerad inför SM-veckan. Foto: Palle Werdelin

Ewa Johansson kommer att få extra fullt upp eftersom hennes (och Jan Hansens) hundar finns med bland de som tippas vara favoriter att gå till den öppna finalen. Som om det inte var nog med stress att vara SM-general…

– Jag hade kanske haft lite större tro på dem om SM-distansen varit 550 meter, men det är klart att vi hoppas att åtminstone en av dem ska ta sig till finalen. Bernies Joe är kanske den med störst chans av dem på förhand, men Jake kan också ta sig dit, han är bra nog. Fast han gjorde sin allra första träning i 492-boxen i lördags så vi får hålla tummarna för att det räcker, resonerar Ewa Johansson ödmjukt och försiktigt.

Bernies Joes säsong 2020 har hon all anledning att vara stolt över, med andrapriset i Antes och i Derbyt (båda efter omöjliga tyska stjärnan Razldazl Curtis), segern i St Leger och i Västgötaloppet samt ett banrekord på Tommarpsbanan.

Hunden som fyller fyra år i september och har segrar på Shelbourne Park i sin meritlista, är importerad från Irland och är stammad efter Farloe Blitz och Highview Dreamer (Paradise Madison).

– Jag är förjust i Farloe Blitz så vi gillade stamtavlan och nappade när vi fick möjligheten att köpa Joe. Och vi är verkligen jättenöjda med det.

Nu återstår det att se hur formen är inför SM. Att döma av lördagens träning finns det nog inte mycket att klaga på.

Vilka hundar tror du vinner de respektive SM-titlarna?

– Den passar jag på, det vågar jag inte uttala mig om. Huvudsaken är att vi får fina och rena lopp och att de som är bäst för dagen när det är dags för finaler vinner sina klasser. Må bästa hundarna vinna och jag önskar alla lycka till och hoppas att alla får en trevlig SM-vecka här hos oss.

Till hundkapp.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...