Lindströms Turbo klar för SM-final

Theres och Peter Lindström har vunnit SM en gång tidigare, med Mr Benchmark 2012. Nu kan de vara på väg att göra det igen. Mr Icepaw imponerade stort i sin semifinal till sprint-SM under första SM-kvällen på Borås Greyhound Park.

– Vi är jätteglada och nöjda med den här dagen, säger Peter Lindström kort efter tävlingarna på väg till ett kräftkalas.

Stockholmsklubben SHS-paret Lindström kom till Borås med tre hundar. En av dem, Mr Icepaw – även kallad Turbo – vann sin semifinal till sprint-SM. En annan, Ardrahan Justice, vann sin kvartsfinal i öppna SM över medeldistansen 492 meter. Däremot missade den tredje, Hero, avancemang till finalen i veteran-SM.

– Men han var med bara för att han tycker att det är så skoj och för att han skulle få göra sin 50:e start. Vi hade inga större förväntningar på honom.

Två av tre är hur som helst inte så illa, vilket Meat Loaf brukade sjunga under sin storhetstid…

Mr Icepaw (Elite State-Ardrahan Espresso) är nyss fyllda två år och hade bara gjort fyra starten inför sin SM-semifinal, men visat stor talang hemma på Åkers kanal. Nu var det första resan och debut i Borås, men det gick alldeles utmärkt ändå. Han vann på snabba 18,47 och slog närmast en svenskfödd rookie, Jubatus, med några hundradelar.

Therese Lindström och Mr Icepaw (”Turbo”). Foto: Max Werdelin

– Han bommade starten och fick runda en hund utvändigt och sedan en annan invändigt men vann ändå på en riktigt bra tid. En riktigt rolig bedrift, berättar Theres Lindström .

– Härligt också med en rookie i SM-final. Det ger lite flashbacks till vår tid med Mr Benchmark som ju vann sprint-SM 2012 i sin åttonde start. Han var bara 18 månader ung och vann både kvartsfinal, semi och final.

Mr Icepaws, eller Turbos, historia är lite speciell. Pappa Elite State lever nämligen inte sedan länge utan Turbo kom till med 19 år gammal frusen sperma. Uppfödaren på Irland bedömde att det kändes intressant och Peter och Theres Lindström gillade stammen och särskilt mamman Airport Express.

– Hon blev utnämnd till årets avelstik på Irland två år i rad och vi var ute efter en stark tiklinje, berättar Theres och fortsätter:

– En syster till honom gick dessutom direkt till avel, så de tror på den här linjen.

Paret Lindström gillade Mr Icepaw så pass mycket att de dessutom köpte hans halvbror (samma tik men men Ballymac Vic som pappa) kort senare.

– Turbo har sådan härlig mentalitet, är lugn, trevlig och väldigt fokuserad. Vi fick erbjudande om att ta hem Justice, men just då gick det inga transporter på grund av pandemin så vi fick vänta lite. Han fick stå på Irland och tävla lite där först.

Men efter två segrar på Tralee i januari gick resan till Sverige och här har han nu hunnit med två segrar på tre starter. Under lördagen vann han alltså sin semifinal till öppna SM på 29,09 efter en pangstart till ledningen,

– Han är snabb och verkar trivas med distansen, är ju van vid 480 meter på Irland. Dessutom hade han fått vila några veckor inför den här starten så vi har gott hopp om att han ska kunna putsa tiden. Skönt att han gick vidare till semi och vi hoppas förstås att han ska ta sig till finalen också, men det krävs lite tur, resonerar Peter Lindström.

Sabina och Erik Kleväng Callert hade liksom SHS-kollegorna i familjen Lindström en riktigt fin kvartsfinaldag. De inledde kvällen med att vinna en kvartsfinal till öppna SM med färske vinnaren av SprinterDerbyt 2021 Greycraft Like som höll undan för hemmahoppet Bernies Joe.

Sedan vann de även med tiken Bohemian Rhapsody (egen uppdödning efter Greycraft Sound och Greycraft Queen) i kval till tik-SM. Dessutom kom de tvåa i ett annat kval till tik-SM med egenuppfödda Kiiro (Greycraft Lego-Bell A More) och tillika vann Bohemian Rhapsodys helsyster Killer Queen på bästa kvartsfinaltiden för tikarna.

Den senare ägs av familjen Leksell och tränas av kvällens yngsta vinnare, Lovisa Eriksson-Leksell, som gjort ett fantastiskt jobb med sin adept.

Lovisa Eriksson Leksell och Killer Queen. Foto: Max Werdelin

Det var stor Stockholmsdominans den här kvällen. Den tredje semifinalen till tik-SM vanns av Kari Lius-tränade Stunning Nala och den snabbaste semifinalen till öppna SM vanns av Michael Lundbergs Ray Ray som noterade 28,87 och dessutom troligen slog banrekordet i startspliten på fenomenala 2,46. Andra semifinalen i sprint-SM gick också till Stockholmsklubben genom Bo Ländins Skorpios.

Veteranerna avrundade kvällen och snabbast var Midlandatränade (Sundsvall) Crimdon Hunk, tränad av Catrin Sandgren, innan Stockholmsklubbens Pussy Galore, tränad av Åsa Wicander, vann allra sista kvalloppet för kvällen.

Invigning av SM i hundkapp. Foto: Lena Werdelin

Finalklara (nästa lördag) är följande:

Sprint-SM: Skorpios, Ohmygod, Cabra Slayer, Mr Icepaw, Jubatus, Here Again.

Veteran-SM: Pussy Galore, Trade Jaws, Raja, Stunning Adele, Crimdon Hunk, Cabra Blacksmith.’

I tik-SM och öppna SM väntar semifinaler på tisdag.

Men först vankas tidskval i whippet-SM under söndagen. Första start klockan 18.

Fotnot: Bildextra från SM kommer efter finalhelgen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...