Extra ljus på Örebro HK

Under andra dagen av SM i hundkapp på Borås Greyhound Park, med whippet-SM i fokus, blev det lite extra ljus på Örebro HK som gästade med en hel flock hundar, vann två av tidskvalen och dessutom fick ett extra fint hederspris från riksförbundet SHCF.

ÖHK är ett hundkappsällskap som växer och frodas och som förra året lyckades rekrytera ett 20-tal nya medlemmar och dessutom examinerade sju nya tränare. För detta erhöll klubben ett hederspris från riksförbundet SHCF, den såkallade ”Tränarraketen” som går till det sällskap som examinerar flest nya tränare.

Första gången priset delades ut var för 2019 och då var det SDA-GHK (Alingsås/Göteborg) som lyckats bäst. Nu gick alltså priset för 2020 till Örebro HK.

– Jätteroligt förstås. Vi kämpar på och hade ett riktigt bra tillskott på både medlemmar och tränare förra året, sa ÖHK:s ordförande Hanne Andersen efter söndagstävlingarna på Borårsbanan.

Hanne Andersen, Örebro HK, hade all anledning att vara nöjd med sin dag.

Hemligheten bakom succén?

– Jag vet inte om man kan säga att det är någon hemlighet. Men framför allt var det väl för att vi har en uppfödare, Åsa Heldemar, som fått många nya valpar och sålt till nya människor, folk utanför hundkappen, som blev sugna på att prova på att träna och tävla. Själv har jag också haft valpar hemma, men mest sålt till etablerade hundkappare. Men ska man få in nya behövs det ju att det finns valpar att sälja och att man vill sälja utanför de egna leden. Sedan ska de förstås tas om hand och välkomnas i klubben också och det har vi lyckats bra med.

Hanne Andersen fick själv beträda ”vinnarcirkeln” två gånger under söndagens tidskval till whippet-SM (i elva av söndagens lopp var det hundarnas tider som avgjorde vilka finaler de hamnade i mot veckoslutet. De snabbaste sex hanarna respektive tikarna till var sin A-final, därefter mixade finaler från B till F). Hanne Andersen vann med storfavoriten S Monkey Man (Wilson-Darjeeling) och dessutom med egna uppfödningen HM Galearis (Damien Rice-Airway) som nu tog sin första seger i sin tredje start.

Båda hundarna tog sig till hanarnas A-final, S Monkey Man med dagens snabbaste segertid, 31,17, och HM Galearis med dagens fjärde snabbaste. Dessutom fick Hanne Andersen med en tredje hund i samma final, nämligen måltvåan Mockingjay (Wilson-Pepsi Bell) som hade dagens näst snabbaste tid och bara fick stryk av S Monkey Man.

– Jag är riktigt nöjd med dagen. Mest med Galearis som var väldigt duktig och fick vinna sitt första lopp. Han har bara fått starta mot Monkey Man och Mockinjay tidigare och varit trea efter dem. Men nu fick han ett eget lopp och en seger och det var roligt, sa Hanne.

HM Galerais är efter championförvärvaren Damien Rice, som lämnat en lång rad topphundar tididgare, och egna elittiken Airway. Hon fick fem valpar, varav tre finns hos Hanne Andersen. Förutom Galearis har hon två tikar hemma.

– Men de är inte mogna att börja starta riktigt än.

De andra starthundarna då?

– Monkey Man håller stilen. Han slog ju inte sitt eget banrekord, men han har fin form för dagen. Och Mockingjay blir allt bättre och är nog snart ikapp tidsmässigt.

Lite otur hade Hanne Andersen dock med egna uppfödningen HM Minimoto (Elmore-GH Girlpower) som efter en start på karriären med en seger och två andrapris stannade av helt i sitt tidskval och inte passerade mållinjen. I samma lopp fick även Hannes HM Superchief ett stopp – men tog sig över mål och hamnade i en E-final.

– Svårt att säga varför, Minimoto har varit jätteduktig tidigare, men det var första gången han gick på elhare och det kan kanske ha varit något med ljudet som fick honom att tappa koncentrationen. Men HM Superchief stannade ju också till.

Förutom Hanne Andersens egna hundar fick ÖHK dessutom med MB Charmander (Damien-Rice-Wakeupcall) bland de sex bästa tiderna. Eva Petersson heter tränaren. Övriga bland de sex snabbaste var MB Hawkeye (Elmore-Elisabeth Swann) från SDA-GHK (Kerstin Eriksson tränar) och MB Bulbasaur (Damien Rice-Wakeupcall) som hade dagens tredje snabbaste tid. Tränaren heter Rickard Johansson och han representerar värdklubben 7HS.

De tre sistnämnda hundarna är uppfödda av Raceheart’s (Mike och Martina Berglund).

På tiksidan var danskfödda Odd Molly (Wilson-Pepsi Bell) snabbast med 32,08. Den tidigare SM-vinnaren som tränas av Stockholmsklubben SHS Michael Willén är nu storfavorit till att ta en ny SM-titel.

Näst snabbast av tikarna i tidskvalen var Cimbria HK:s MB Clefairy (Damien Rice-Wakeupcall), tränad av Nina och William Bliding. Den senare var dagens yngsta handler i vinnarcirkeln med sina 14 år.

Dagens yngsta vinnare bland de tvåbenta: William Bliding. Hunden heter MB Clefairy. Foto: Max Werdelin

Tredje snabbast var Mike Berglund-tränade MB Leia (Isac-Wakeuppcall). Hemmahund, alltså.

Övriga bland de sex snabbaste var MB Marvel (Elmore-Elisabeth Swann) MB Scarlet (Elmore-Elisabeth Swann), båda tränade av Mike Berglund, samt MB Padme (Isac-Wakeupcall), den sistnämnda tränad av Annica Johansson från SDA-GHK.

Fem av de sex snabbast tikarna alltså uppfödda av Raceheart’s.

Apropå Kennel Raceheart’s och de duktiga rookievalparna ur kullen mellan Elmore och MB Elisabeth Swann: Båda föräldrarna startade den här kvällen och pappa Elmore (tränas av Linda Ståhl, SDA-GHK) vann sitt lopp – eller rättare sagt delade segern efter dött lopp med Cimbrias segerstaplare MB Anakin (Åsa Tapani tränar). Tiden räckte till B-final (för båda hundarna).

MB Elisabeth Swann, som hunnit fylla sju år, kom trea i en semifinal till veteran-SM och kvalade därmed in till veteranfinalen – inga tidskval för veteranerna. Men Mike Berglund fick kliva fram med sin hund för att få en extra uppvaktning med anledning av att den fina tiken jubilerade med att göra sin start nummer 100.

MB Elisabeth Swann med husse Mike Berglund och diplomet för 100 genomförda lopp. Foto: Max Werdelin

MB Elisabeth Swann har utsetts till Årets tik två år i rad, 2015 och 2016, samt Årets whippet 2016. Hon har också vunnit SM två gånger och ståtar nu alltså med ett par egna valpar i en SM-final för tikar. Riktigt stort.

Veteranerna gjorde alltså upp i semifinaler och den som MB Elisabeth Swann blev trea i vanns av Torbjörn-Ståleberg-tränade Banzai (SHS), före Linda Ståhl-tränade Lempira (SDA-GHK). Dessa tre alltså till final.

Den andra semifinalen vanns av MB Bootstrap, tränas av Kerstin Eriksson (SDA-GHK), före MB Davy Jones, Torbjörn Ståleberg (SHS) och Lady Grey, Mike Berglund (7HS). Dessa tre också klara för SM-final.

Mike Berglund och Torbjörn Ståleberg fick alltså båda med två hundar till veteranfinalen.

Apropå Ståleberg och Team Räserfräsarna så vann de dessutom ett tidskval under kvällen med egna uppfödningen S Tarzan Boy (Damien Rice-Darjeeling). Tiden räckte till en E-final.

MB Andromeda Black, här med husse Linus Ikonen, är fortfarande obesegrad efter fyra starter. Foto: Max Werdelin.

Extra värt att nämna från kvällen var också att MB Andromeda Black (King of My Heart-Lady Grey), gjorde sin fjärde start i karriären och vann igen för sin tränare Linus Ikonen (7HS). Hunden är alltså därmed fortfarande obesegrad i sin karriär. Tiden räckte till D-final och det blir spännande att se om den magiska sviten håller i sig.

SM-veckan fortsätter på tisdag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...