Hemmaskräll i SM-semifinalerna

Hon köptes till Sverige av misstag – men på tisdagen vann Macarena sin semifinal i tik-SM i stor stil och gav hemmaklubben 7HS Monica och Christian Hagberg en av två finalplatser mitt i den stora Stockholmsdominansen under semifinalkvällen.

– Det var verkligen helt oväntat och jätteroligt, sa Monica Hagberg efter loppet.

Macarena (Laughil Duke – Moorstown Diva) blixtstartade till ledningen i sin SM-semifinal och gick sedan inte att fånga. Även om hundarna bakom stökade till det lite för varandra fanns ingen anledning för vinnaren att skämmas över segern. Hon noterade 29,35 vilket var dagens näst snabbaste tid bland tikarna.

Monica och Christian Hagberg var glada och nöjda efter SM-semifinalerna.

– Att hon skulle vara så här bra kunde vi inte ana, även om vi förstått att hon, om hon skulle få till det, åtminstone är bättre än klass fyra som hon hade inför SM, resonerade Monica Hagberg.

Att Macarena hamnade hos Hagbergs var egentligen resultatet av en missuppfattning. Paret Hagberg trodde att de hade en beställning på hunden när de var över på Irland.

– Hon passade in på den beskrivning jag fått på en hund jag trodde att jag skulle köpa med hem till en hundkappkollega, men när jag köpt henne visade det sig att det inte var någon som ville ha henne. Så hon fick helt enkelt följa med hem till oss i stället, ler Monica Hagberg.

Det ångrar hon inte i dag när Macarena är den näst snabbaste semifinalhunden i tik-SM.

Macarena i närbild. Foto: Max Werdelin

Men det slutade inte där. I den andra av tikarnas semifinaler kämpade sig Team Hagbergs Traviata till en tredjeplats och är även hon klar för SM-finalen.

– Henne har vi hoppats och trott mer på, men just inför årets SM har hon inte varit i sitt livs form precis, hade bara hunnit med en sprintträning efter att ha haft sin löpperiod. Hon är normalt snabb, men tyvärr inte i starten. Nu gick det bra ändå, förklarade en nöjd Monica Hagberg.

Traviatas SM-semifinal vanns av en imponerande hund från SHS (Stockholm). Kiiro (Greycraft Lego-Bell A More) ägs, tränas och är uppfödd av Team Greycraft (Sabina och Erik Callert) och sprang i sin andra start för säsongen imponerande 29,04.

– Hon fick en lite sämre start än hon brukar, men sedan drog hon iväg riktigt bra. Det märktes att hon fått ett lopp i kroppen nu, att det var årsdebut i försöken, för nu var hon starkare. Skönt att hon är i final, sa Sabina Kleväng Callert.

Kennel Greycraft fick med ytterligare en egen uppfödning till tikfinalen. Killer Queen (Greycraft Sund-Greycraft Queen) som tränas av Lovisa Eriksson Leksell hade inte marginalerna med sig i sitt lopp, men sprang i mål som tvåa och kommer att vara en av favoriterna i finalen. Däremot hamnade Kleväng Callerts egna helsyster Bohemian Rhapsody i en trång situation och missade finalen.

– Det blev lite för trångt i kurvan, tyvärr, men kul att Killer Queen redde ut det ändå.

Klara för tik-SM-finalen är följande hundar: Macarena (7HS), Traviata (7HS), Kiiro (SHS), Tilde River (SHS), Killer Queen (SHS), Stunning Nala (SHS).

I semifinalerna till öppna SM fortsatte framgångarna för Team Greycraft. En av förhandsfavoriterna i SM, Greycraft Like, hade dragit en svår startbox och det fanns en oro för att det skulle bli trångt i kurvan. Men hunden var snabb nog för att trots utgångsläget slugga sig till ledningen redan in i första sväng – och sedan var loppet över.

Greycraft Like vann på starka 28,93, kvällens snabbaste tid på 492 meter.

Greycraft Like – snabbast under kvällen på SM-distansen. Foto: Max Werdelin

– Han är ju bara kung, den här killen. Han överträffar alla förväntningar. Han drog bara på. Så skönt att det gick vägen, sa Sabina Kleväng Callert.

I den andra öppna semifinalen dominerade Theres och Peter Lindströms Ardrahan Justice. Från start till mål. Tiden var bara fyra hundradelar långsammare än Greycraft Likes segertid i den första semifinalen.

– Jag är väldigt nöjd. Han gjorde det fantastiskt snyggt och det märktes att han kände igen sig på banan nu, att han hade nytta av starten här i försöket. Nu var han ännu mer laddad och hade återhämtat sig bra efter försöket. Vi ser verkligen fram emot finalen och hoppas att han kan vara i segerstriden, sa Theres Lindström.

Även i öppna SM var det Stockholmshundarna som dominerade – men hemmaklubben 7HS fick med en finalist i Ewa Johanssons och Jan Hansens Bernies Jake. Däremot missade Johansson/Hansens Bernies Joe finalen med några hundradelars marginal.

– Han hann inte fram, han behöver lite längre distanser. Men vi är glada över att Jake är i final, sa Ewa Johansson.

Klara för öppna finalen är: Greycraft Like (SHS), Ardrahan Justice (SHS), Bernies Jake (7HS), Trap Shadow (SHS), Ragnar LothBrok (SHS), Ray Ray (SHS).

I loppen utanför SM-programmet visade Midlandas Sofia Lundberg upp dagens snabbaste sprintvinnare i talangen Secret Lover (Stunning Romeo – Secret O´Sarah) som vann på elittiden 18,63. En framtida vcinnare av sprint-SM kanske?

Blidingia Racing hade med sig tre hundar från skånska Cimbria och vann med två av dem. Talangen Luolanto (Ballymac Best-Madame) tog sin andra raka seger och danskfödda Flying Fifi (Fifis Whitesox-Monroe Flyer) vann sitt första lopp i sjunde starten.

Däremot fick Nina och sonen William Bliding nöja sig med en tredjeplats i dagens enda whippetlopp, som vanns av hemmahunden MB Leia, tränad av Mike Berglund.

Första segern i karriären tog förresten även Keops Under (Keops Pascal – Keops Rolex) från SDA-GHK (Stig Fredriksson tränar).

SM-veckan fortsätter under onsdagskvällen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...