Magisk finalhelg med banrekord

Det blev en magisk finalhelg när SM avgjordes på Borås Greyhound Park, med toppsport och banrekordet slaget två gånger. Gladast av alla var nog den allra yngsta SM-vinnande tränaren, Lovisa Eriksson Leksell, vars adept Killer Queen slog till med SM-guld för greyhound-tikar.

– Det känns helt overkligt. Jag har inga ord… Det kommer att ta ett tag att förstå vad som hänt, ler Lovisa Eriksson Leksell.

Lovisa Eriksson Leksell har just vunnit SM med Killer Quuen. Foto: Max Werdelin

Hon kom in i sporten lite av en slump, när hon ville ha en hund men stötte på problem eftersom hennes pappa är allergisk.

– Jag tänkte att det kanske kunde fungera med greyhound och la ut en fråga på Facebook om det fanns någon jag kunde låna för att testa. Då kom jag i kontakt med Sabina [Kleväng-Callert] som föreslog att vi kunde låna Powerhouse Inca. Så blev det och det fungerade alldeles utmärkt, berättar Lovisa.

Powerhouse Inca hade tävlingslicens och så kom det sig att det blev besök på Åkers kanal och prova på även tävling.

– Inca stannade hos oss och sedan köpte vi även vår andra grey, Erandi Beatstime.

Senaste nyförvärvet, Killer Queen (Greycraft Sound-Greycraft Queen), som är uppfödd i Sverige av Kennel Greycraft, var egentligen inte planerad av familjen Leksell.

– Vi hade inga planer på att köpa valp, men det var något speciellt med henne och så blev det ändå så att hon hamnade hos oss.

Det beslutet ångrar Lovisa Eriksson Leksell definitivt inte i dag.

Killer Queen vann sin kvartsfinal i tik-SM och seglade upp som en av favoriterna till finalen. Men i semifinalen bommade hon starten lite, fick problem i kurvan och fick kämpa för att ta sig vidare. När det var finaldags hade hon hamnat lite i skuggan av Team Greycrafts Kiiro och Tali-Ho Racings Stunning Nala.

Men när starten gick i finalen blåste Killer Queen iväg som skjuten ur en kanon ur box, dundrade till ledningen och var sedan helt omöjlig att stoppa. På kuppen slog hon banrekordet på 492 meter (28,63). (Ett banrekord som Swedishhousemafia tidigare hade på 28,66. Men snabbaste tik på distansen fram till den här dagen var minsann Killer Queens mamma Greycraft Queen med sina 28,74!)

Total succé alltså.

– Klart att man hoppats det skulle gå bra, men jag vågade inte ha för höga förväntningar. Särskilt som hon inte alltid sätter starten. Men nu gjorde hon ju det… När hon var i ledningen stod jag bara och skrek. Det känns fortfarande helt overkligt att vi vann.

Och banrekord alltså dessutom…

– Helst sjukt. Hon var verkligen jättebra. Sedan fick vi inte behålla det så länge, men hon har ju fortfarande banrekordet för tikar.

Några lopp senare slog nämligen värdklubben 7HS-tränade Bernies Joe till och vann ett consolationlopp (missade SM-final med ett par hundradelar) med 28.57, vilket var sex hundradelar snabbare och nytt banrekord igen. En stor fjäder i hatten för Jan Hansen och SM-generalen Ewa Johansson som äger och tränar.

Bernies Joe är regerande banrekordinnehavare på Borås GP. Foto: Max Werdelin

Men Lovisa Eriksson Leksells magiska finaldag var inte slut med det. Efter tävlingarna fick hon dessutom, tillsammans med Cimbrias William Bliding, ett specialpris för ”veckans prestation”. Båda som två av hundkappens framtidsnamn. Lovisa Eriksson Leksell för sina framgångar med Killer Queen, William för att under SM-veckan ha presenterat flera olika hundar i fin författning och vunnit fyra lopp (med tre olika hundar).

– Det var såklart jättekul även det och en kul överraskning, säger Lovisa.

Som lär bli kvar inom hundkapplöpningen.

– Ja självklart. Jag kommer aldrig ur det här nu, skrattar hon.

Lovisa Eriksson Leksell och William Bliding på var sin sida om prisutdelare Palle Werdelin. Foto: Max Werdelin

Sabina Kleväng Callert, som tillsammans med maken Erik Callert, varit lite av en mentor för familjen Leksell, fick också uppnå en dröm och ett stort mål när Greycraft Like vann den öppna SM-finalen. Snabb start till ledningen och sedan var loppet över, även om hemmahunden Bernies Jake spurtade starkt som tvåa.

– Efter ett tungt favoritfall i tikfinalen för Kiiro var det jobbigt med pressen i finalen öppen klass. Men jag såg direkt att han fick till starten och drog iväg på sitt sedvanliga sätt. Ardrahan Justice var uppe i baken på Like i sista kurvan men han svarade och la in ytterligare en växel… en fantastisk känsla, förklarar Sabina Kleväng Callert.

Sabina och Erik Callert överst på pallen med sin Greycraft Like. Foto: Max Werdelin

– 2016 satte jag upp ett mål att inom tre år ha en hund i SM final. Målet uppnåddes redan 2017 då vi hade tre hundar till finalerna. Jag minns då att du (SportPress reporter) frågade vad mitt nästa mål skulle bli och självklart blev det ”att vinna SM”. Insåg ju hur få förunnat det är att vinna SM så jag satte tidsgränsen på 20 år. Det tog fyra.

Sabina fortsätter:

– Så ja, eftersom jag är en extremt målfokuserad person så var känslan direkt YES!! Nu kan jag äntligen lägga av, skrattar hon.

Men lägga av tänker hon verkligen inte göra…

Team Greycraft från SHS hade mer att fira den här lördagen. Förutom att Erik Callert fick fira sin födelsedag med ett SM-guld vann ju dessutom egna uppfödningen Killer Queen tik-SM.

– Att Killer Queen vann tikfinalen på det sättet hon gjorde gav mig stor bekräftelse på att allt arbete jag lägger ner både på våra egna hundar och senare även på avelsarbetet. Det ligger så oändligt mycket tankar och förhoppningar på varje planerad parning och att sedan få en sådan fantastisk utdelning med två uppfödda tikar i final varav den ena vinner på banrekord, då svämmar hjärtat över av stolthet. Det som värmer extra är att det är just Lovisa och Kristina som får vinna ett SM. Mina bästa vänner och jag vet hur mycket Enya [Killer Queen] betyder för dem. Jätteroligt med stora framgångar för nya och unga inom sporten. Det behöver vi!

– Framöver kommer vi att fokusera än mer på avelsarbetet för att främja sporten och hoppas på fler nya och gamla hundkappare. Och det kommer en liten nyhet på den fronten snart…

I öppna SM-finalen fick Ardrahan Justice, som nämnts ovan, nöja sig med en fjärdeplats till slut. Men ägarna och tränarna Peter och Theres Lindström kunde ändå lämna Borås med ett SM-guld. I sprint-SM vann nämligen deras adept Mr Icepaw som klar favorit. Han ledde från start till mål på osannolikt snabba 18,26. Bara 14 hundradelar över banrekordet.

De vann SM 2012 med Mr Benchmark just i sprintklassen och fick nu en ny SM-seger med unga nyförvärvet Mr Icepaw, som förmodligen nu kommer att matchas mot Svenskt GreyhoundDerby.

– Vi tror att han är bättre på medeldistans så efter SM går vi över på medel med honom och skiftar till sprint för Ardrahan Justice, avslöjar Theres.

Theres och Peter Lindström med SM-vinnaren Mr Icepaw

I veteran-SM vann favoritenligt svenskfödde Crimdon Hunk (Mustang Mission – Lily Von Sthup) för sin tränare Catrin Sandgren från Midlanda HK (Sundsvall). Hunden har hittat sitt livs form som veteran och ledde varje meter av finalloppet.

Team Räserfräsarna och deras kennel Steel Success från Stockholmsklubben hade en fantastisk finalhelg på whippetsidan. I A-finalen (hanar) vann storfavoriten och Steel Sucess-uppfödningen S Monkey Man (Wilson – Darjeeling) för sin ägare Hanne Andersen (Örebro HK). Dessutom vann en annan uppfödning, S Der Kommisar (Damien Rice-Darjeeling) E-finalen på fredagen för sin tränare Thomas Persson (SHS) och egentränade Moonshine Blue vann C-finalen, den högsta på fredagen.

– Sedan är vår hane Damien Rice pappa till många framgångsrika hundar, inte minst MB Bootstrap som vann veteranfinalen. Lite synd bara att vi var tvunga att stryka vår MB Davy Jones som kvalat in till sin femte SM-final! Han blev för påverkad av värmen, men mår jättebra igen nu. Och Banzai ledde veteran-SM i början av loppet, han fick ge sig till slut men vi är jätteglada över hans SM-silver, summerar Anncie Pettersson och Torbjörn Ståleberg.

– Vi har haft det superbra och det har verkligen varit ett kanon-SM. Allting har bara varit positivt. säger Anncie.

Torbjörn Ståleberg, Anncie Pettersson och Moonshine Blue.
Hanne Andersen och S Monkey Man efter segern i hanarnas A-final. Foto: Max Werdelin.

Framgångsrika SM-uppfödare – och tränare – på whippetsidan är förstås också Raceheart’s (Mike och Martina Berglund) vars succékennel stod för en majoritet av de startande hundarna under SM-veckan.

Ovan nämnda MB Bootstrap (SM-guld för veteraner) kommer från Racheart’s uppfödning. Liksom vinnaren av lördagens B-final MB Regulus Black (Rickard Johansson, 7HS, tränar och äger hanen efter King of my Heart och Lady Grey). Och både tvåan och trean (samt även fyran, femman och sexan!) i tikarnas A-final, MB Leia (Isac – Wake Up Call) som man äger själv och Blidingia Racings MB Clefairy (Damien Rice-Wakeupcall).

Och trean MB Bulbasaur i hanarnas A-final.

På fredagen vann Berglundarnas MB Elladora Black (King Of My Heart – Lady Grey) D-finalen och Jan Oscarssons (från Örebro HK) MB Loki (Elmore-MB Elisabeth Swann) F-finalen.

MB-hundarna kom alltså tvåa till sexa i tikarnas A-final, men vann densamma gjorde Michael Willén (MC Racing) från SHS med sin stjärntik Odd Molly, som därmed tog sin tredje raka SM-seger!

– Jag är så glad! Många tyckte väl att hon var favorit, men jag var jättenervös och fick byta t-shirt tre gånger innan loppet, som jag svettades. Hon är ju inte jättesnabb från start och jag var rädd för att hon skulle hamna i trångmål i kurvan. Man vet ju aldrig. Men hon är så grym, den här tjejen.

– Baksidan är att jag lovat att köpa en ny kyl och frys om hon vann sitt tredje SM, så nu blir det här en dyr historia, skrattar Willén.

Michael Willén och Odd Molly flankerad av Racehearts-uppfödningarna MB Leia och MB Clefairy efter tikarnas A-final. Foto: Max Werdelin

Efter det sista SM-loppet avrundades en lyckad SM-vecka på Borås Greyhound Park med den sedvanliga flaggparaden och överlämnande av förbundsflaggan med lyckönskningar till nästa års SM-arrangör SHS.

Runt om anläggningen fanns bara positiva och glada kommentarer om 7HS SM-arrangemang, med hyllningar av funktionärerna, inte minst för den välpreparerade banan som alltså var så bra på finaldagen att det gav två banrekord.

2 thoughts on “Magisk finalhelg med banrekord

  1. Mycket bra artiklar från hela SM- veckan. Bra om detta först och främst får en spridning till våra vänner utanför sporten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...