Sista stjärnan från Stella Dogs

Klassiska Svenskt uppfödningslopp avgjordes på Åkers kanal i helgen som gick och överst på pallen kom Trap Shadow. Kanske den sista stjärnan från välrenommerade kenneln Stella Dogs – som för närvarande ligger på is.

2018 fick Stella Dogs det prestigefulla Zellingerpriset för bästa kullen som föddes 2014-2015. Mamma till den kullen var tiken Ballymac Camp. Pappa var Kerberos Pearl.

Nu finns det en ny kull ute på banorna med Ballymac Camp som mamma, den här gången med Canis Majoris som pappa. Kullen, som bara bestod av tre valpar, föddes samma år som kenneln fick Zellingerpriser och innehöll bland annat hundarna Trap Shadow och Barbella – och båda deltog i Svensk Uppfödningslopp 2021.

En av dem, Trap Shadow, vann loppet och det på ett övertygande sätt på fina tiden 32,55. En stark tid för en tvååring som gjorde sin blott nionde start i karriären. Till stor glädje för ägare och tränare Maria och Peter Blomkvist. Förstås.

Men även för uppfödaren Cecilia Aichhorn:

– Det känns förstås jätteroligt, vi är jätteglada. Han är en väldigt duktig hund, liksom systern Barbella som dock hade lite otur och skadade sig som ung, berättar hon.

Trap Shadow leder Svenskt uppfödningslopp före Avellano. Foto: Victoria Lundberg

När bloggen får tag i Cecilia har hon just kommit in från stallet – för det är där hennes nya passion finns, hos travhästarna. Och därför kan Trap Shadow och Barbella vara de sista valparna som kommer från Stella Dogs.

– Vi har trappat ner och slutat med både tävling och uppfödning inom hundkappen eftersom dels hästarna tar sin tid, dels har vi en 15-årig son som är mycket engagerad i carting. Det blir helt enkelt ingen tid över. Vi har inte sagt att det är slut för alltid, men under en tid framöver kommer hundkappen åtminstone att ligga på is. Man vet aldrig hur framtiden ser ut, förklarar Cecilia Aichhorn.

– Det är klart att det känns lite tråkigt att sluta, men för närvarande har jag en större passion för travet.

Att det inte blir fler valpar efter Ballymac Camp och Westmead Grainne, som varit kennelns avelstikar under ett antal år, är emellertid helt naturligt.

– De är tio och elva år och ligger här i soffan och drar sig just nu. De är för gamla nu så ska vi fortsätta nång gång framöver så får vi köpa in nya hundar i så fall. Men linjerna finns ju kvar, till exempel genom Barbella om någon annan skulle vilja avla vidare.

Ballymac Camp. Foto: Privat

Cecilia Aichhorn är B-tränare inom travet och har tre starthästar samt ett fölsto. Men det återstår att se om det blir några ”Stella-föl”, för inte heller där finns tiden riktigt.

– Just nu är det tävlingsbiten jag vill syssla med.

Nästa vinnare från Cecilia Aichhorns travstall?

– Det är Spectre i så fall, en sexåring vi köpte i somras.

En annan Zellingerprisad kennel hade förresten två hundar med i Svenskt uppfödningslopp – och de kom tvåa och trea.

Det handlar om kennel Davantis (Malin Månsson) som fick se Lars Wicanders Avellano på andra plats och sin egen Aviva som trea och dessutom bästa tik, vilket innebar att Malin Månsson fick ta med sig det enorma vandringspriset hem till Skåne.

Trap Shadow flankerad av Davantis-hundarna Avellano och Aviva på prispallen. Foto: Bengt Brotén

Davantiskullen efter Ballymac Best och Madame innehåller dessutom ytterligare ett par hundar som lät tala om sig just denna lördag. Alonso kom tvåa i ett sprintlopp på fina tiden 18,68 och i Danmark kom Luolanto (Blidingia Racing äger) tvåa i stora sprintloppet Copenhagen Cup.

Apropå Trap Shadow så tog Maria och Peter Blomqvist som äger denna talang (som förutom segern i Svensk uppfödningslopp dessutom varit SM-trea och Derbyfinalist i år) även styrkefenomenet Ragnar Lothbrok. Den senare vann den här tävlingsdagen Poppie Långa på mastiga 780 meter – med god marginal – och seglade fram som favorit till St Leger.

Ragnar Lothbrok överst på pallen efter Poppie Långa. Foto: Bengt Brotén.

Tikloppet Indy 500 vanns på ett imponerande sätt av familjen Hagbergs (Boråsklubben 7HS) Traviata, som gick dagens snabbaste tid över 550 meter: 32,30. Och apropå uppfödning har tränare Monica Hagberg nyligen avslöjat kennel Ravages planer på att para just Traviata med irländska Derbyvinnaren Good News nästa år. Det kan bli spännande!

Christian Hagberg ser mycket glad ut efter Traviatas seger i Indy 500. Foto: Victoria Lundberg

Snabbast på sprint på Åkers var Bo och Eva Ländins Skorpios (Stunning Romeo-Nelly Melody), en hemmahund som nosade ut Here Again med en hundradel när han vann ett graderat lopp på 18,54.

Fler vinnare den här dagen? Jeanette Frids Pretty Belinda (Fernando Bale-Slippery Babs) vann ett annat sprintlopp på fina 18,65. Teuvo Sahis Tilde River och Marko Aaltos Stunning Diesel vann båda graderade lopp på medeldistans.

På whippetsidan bjöds Diamantjakten med ett flertal jämna och spännande lopp.

Snabbaste klassen vann Jonas Svensson YM’s Luna (Johnny Cash – Havana Club) på 20,43.

Övriga vinnare: MB Elladora Black (King Of My Heart – Lady Grey) tränad av Mike Berglund (7HS), S Der Kommissar (Damien Rice – Darjeeling), tränad av Thomas Persson (SHS), S Nikita (Damien Rice – Darjeeling), tränad av Susanne Petersson (VHS), Met Casta Diva (Mambo Jambo – Met Arabella), tränad av Börje Truvé/Hanna Vaattovaara (SHS) och Ringo (Sandstorm-Black Rose), tränad av Victoria Lundberg (SHS).

Ringo är nu fortfarande obesegrad efter tre starter och vet ännu inte (inte ens i licensloppet) hur det känns att förlora…

Victoria Lundberg och obesegrade Ringo. Foto: Bengt Brotén.

På uppfödarsidan var det som vanligt många fina placeringar för kennel Raceheart’s, men kennel Steel Success var den enda som tog en dubbel.

Under helgen (söndag) körde förresten även 7HS en liten tävlingsdag med fyra lopp på programmet.

Här hade Dala Racing, tränare Robert Jansson och Emelie Wikström en särskilt lyckad dag med två vinnare på greyhoundsidan. Dala Hope vann Hälsoloppet över 320 meter och Dala Diablo Hälsoloppet över 492 meter. En ovanligt hälsosam dubbel…

Emelie Wikström och Dala Diablo.

På whippetsidan möttes bland annat MB Bulbasaur och YM’ Helix för andra gången på kort tid – och även den här gången vann Rickard Johanssons MB Bulbasaur (Damien Rice – Wake Up Call).

YM’s Helix tränare Claes Trulsson kunde dock trösta sig med att vinna ett annat lopp med Baztian (Zeppelin – Sia Pistacia).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...