Den klassiska duellen fortsätter

Det började i Breeders Oaks. Nu fortsätter den klassiska duellen om treåringstronen mellan Cayenne och Maria Maruschka i Avelsloppet på Mariedal Park i Alingsås.

I Breeders Oaks vann Kennel Greycraft-uppfödda Cayenne (Swedishousemafia-Bell A More) och Kennel Quliqa-uppfödda Maria Maruschka (Kerberos Pearl-Mega Magu) var sin semifinal. Cayenne med den något snabbare tiden den gången.

I finalen var emellertid Maria Maruscha bäst och vann.

Nu är det dags för den andra klassikern för året i SDA-GHK:s regi. Det största loppet en treåring kan vinna – Avelsloppet – ska avgöras. På söndag är det final.

Så såg det ut efter Breeders Oaks – med Maria Maruschka som vinnare och Cayenne som tvåa. Foto: SDA-GHK

I semifinalerna den här söndagen slog de till igen. Cayenne och Maria Maruschka vann var sin semifinal, precis som förra gången.

– Den här gången var Maria Maruschka snabbare i sin semifinal, men Cayenne var inte snabbast iväg från start i sitt heat och fick inte grepp om loppet förrän i svängen när hon fick fritt och kunde ta ledningen, berättar Cayennes ägare Yvonne Petersen från stockholmsklubben SHS.

– Tar hon starten bättre i finalen så kan hon nog gå lite snabbare. Det är klart att jag hoppas på revansch.

Det hör till saken att Cayenne visat att hon har fart som duger riktigt bra. Härom veckan var hon nämligen och tränade på Tommarpsbanan i Skåne och gick då under det gällande banrekordet (som inte slagits på åtta år) på 310 meter.

– Vi skulle köra en träning på sprint för att kolla så att allt var fortsatt bra med henne och det fick vi ju ett riktigt bra besked på. Om hon är bäst på sprint eller längre distanser vet jag egentligen inte än, hon är ju fortfarande lite orutinerad och har inte gjort så många starter ännu. Men hon var verkligen jätteduktig, både på Cimbrias träning och nu i semifinalen. Jag är jättenöjd med henne.

Anledningen till att Cayenne trots sina 3,5 år, bara gjort tio starter är att hon blev skadad i oktober 2019.

-Hon fick en ärtbensfraktur och det gick inte att veta om hon skulle kunna tävla igen överhuvudtaget så med tanke på omständigheterna är det fantastiskt att hon kan tävla igen och att hon presterar så här bra, berättar Yvonne Petersen.

Det tog två år för Cayenne att komma tillbaka till banan. Men nu har hon alltså chansen att vinna självaste Avelsloppet. En riktig sannsaga.

Yvonne Petersen vet hur det känns att vinna stora lopp. Hon har varit aktiv inom hundkappen sedan 1958 och bland annat haft SM-vinnarna Dixi och Curry Kanon samt den allra första vinnaren av Svenskt Greyhound Derby: Homerun. Men Avelsloppet har hon aldrig vunnit.

– Curry Kanon var närmast med en tredjeplats.

Just Curry Kanon har en koppling till Yvonne Petersens nuvarande hund Cayenne. Han hade nämligen en mycket framgångsrik kullsyster vid namn O’såfina.

– Hela kullen var väldigt bra, men jag gillade verkligen O’såfinas sätt att avsluta loppen starkt och tänkte att en sån vill jag ha. Cayennes mamma Bell A More (en dotter till Curry Kanons bror No More Legend) sprang på ungefär samma sätt och var väldigt stark. Så därför föll jag för en av hennes valpar.

Därför blev det valpköp hos Kennel Greycraft.

Nu hoppas Yvonne Petersen på att Cayenne ska tävla på ett tag till eftersom det kanske inte blir fler hundar sedan:

– Åldern börjar ju ta ut sin rätt, så det här är nog min sista hund, avslöjar Yvonne.

Och i så fall sista chansen att vinna Svenskt Avelslopp.

Följande hundar är klara för final:

Cayenne (Swedishosemafia-Bell A More): Ägare: Yvonne Petersen (SHS), uppfödare Kennel Greycraft

Maria Maruschka (Kerberos Pearl-Mega Megu). Ägare: Lena Klöfver (Midlanda). Uppfödare: Kennel Quliqa

Keop’s Uno-X (Keop´s Pascal – Keop´s Rolex). Ägare: Lasse Feiff (SDA-GHK). Uppfödare: Keop´s kennel.

Sweetest Thing (Kerberos Pearl-Mega Megu). Ägare: Mikaela Eriksson (Midlanda): Uppfödare: Kennel Quliqa.

Keop’s Under (Keop´s Pascal – Keop´s Rolex). Ägare: Keop’s kennel/Stig Fredriksson (SDA-GHK). Uppfödare: Keop’s kennel.

Keop’s Una-Y (Keop´s Pascal – Keop´s Rolex). Ägare: Lasse Feiff (SDA-GHK). Uppfödare: Keop’s kennel.

Danskarna Heidi Föhns och Jesper Sötofte gjorde som så ofta ett gästspel på Mariedal Park och hade fina framgångar. Två segrar (egentligen tre, men en blev diskad) och ytterligare flera fina placeringar. Vinnarna var Balinakill Ian som vann Vitakraftloppet (medeldistans) fyra hundradelar före Della Street och Blue Dipper som efter att ha inlett sin karriär på Irland nu börjar acklimatisera i sig och vann Bozitaracet på sprint – en (!) hundradel före helsystern SkyDance.

Även Blinded By Science vann sitt lopp, Doggyloppet, (med två hundradelar), men blev diskvalificerad och då gick segern i stället till Dala Hope (Robert Jansson/Dala Racing).

Snabbast på sprint den här dagen var hemmahunden Wicca (Joe La Bello – Elektra), ägd och tränad av Malin Månsson, som vann Bozitaloppet på 18,16. Malin Månsson äger dessutom tvåan i loppet, helsystern Sansa.

På whippetsidan svarade hemmatränaren Kerstin Erikssons MB Hawkeye (Elmore – MB Elisabeth Swann) för den snabbaste tiden vid seger i Canikurloppet på 19,46 – en k08-tid.

Överiga vinnare bland whippets var Burning Love (Swala Pala – You Are My Music) som vann Tomas Whippetrace för Anna Carin-Ahlander (7HS), Lantsortsgrabb (Happiness – Sofia Dansar Go-go) som vann 4-ess Race för Jennie Andreasson (7HS) och Bengt (Zeppelin – Sia Pistacia) som vann Mellby Rör-loppet för Thomas Ravneng (SDA-GHK).

På lördagen hade Midlanda tävlingar och här bjöds det minsann ett banrekord när S Monkey Man (Wilson-Darjeeling) vann Midlandawhippen på 30.85 över 488 meter. En fin framgång för Hanne Andersen (ÖHK) och uppfödaren Steel Success.

Hanne Andersen och S Monkey Man efter banrekordet. Foto: Eva K Stoneface

Hanne Andersen fick även se sin egenägda och -uppfödda HM Galearis (Damien Rice – Airway) vinna Delta Debutant på dagens snabbaste sprinttid för whippets, 18,09 (k07).

Ragnar LothBrok (Canis Majoris-Vinga) som nyligen vann Poppie Långa på Åkers kanal visade nu att han kan springa bra även på lite mer normala distanser när han vann The Ladies på 29,47. Maria och Peter Blomkvist kunde konstatera att formen sitter i.

Ragnar LothBrok (nr 6) kopplar segergreppet. Foto: Eva K Stoneface

Snabbast på sprint var hemmahunden The Warrior (Space Barley – Farkland Willow) som vann MiHK Sprint på 16,87 (283 meter) för Tomas Olsson. Segermarginalen till tvåan Ohmygod var fyra hundradelar. Nästan lika snabb var Hobgoblin (Vans Viking – Hjärta) som vann fina Roquepine Debutant på 16,94 och besegrade självaste vinnaren av Svensk Uppfödningslöpning – Trap Shadow. För Tomas Olsson innebar det att han tog en dubbel den här dagen.

Han var dessutom nära en trippel, men Sheldon Cooper fick stryk med några hundradelar av Camilla Johansson-tränade Shuffla i Marex Sprint.

Catrin Sandgrens Crimdon Hunk (Mustang Mission – Lily Von Sthup) vann veteranloppet och tog därmed sin sjunde (!) raka seger! En fantastisk framgångshistoria!

Två whippetlopp återstår att redogöra för och de vanns av Sofia Lundbergs Met Cosi Fan Tutte (Mambo Jambo – Met Arabella) och Lena Ohlssons Plz Stand Up (Red Fall Affair – Bigbadaboom).

I Västerås på söndagen avgjordes bland annat Mälartrofén/I Am Dunder Memorial och det loppet vanns av SHS-tränaren Bo Ländins Paxos (Greycraft Sound – Greycraft Queen).

Prispallen i Mälartrofén. Foto: VHS

Hemmaklubbens Lars Marklund tog en dubbel med Git Gay (Vans Viking-Elsa Viola) och helsystern Grace Jones.

Agnetha Pettersson från SHS vann Vulcanoloppet med sin Barbella (Canis Majoris-Ballymac Camp).

Snabbaste whippetloppet vann Michael Willéns (SHS) Deacon Storm som noterade 18,79 (k06).

Torbjörn Ståleberg (Team Räserfräsarna, SHS) fick se sin veteran MB Davy Jones vinna på dagens näst snabbaste segertid. Bland whippetvinnarna finns även Kjell Johansson (VHS) The One (CA-Gibson – Glenza) och enda vinnaren på medeldistans, Rolf Sundbergs (ÖHK) HM Tahiti (Elmore – GH Girlpower) som vann Jubileumswhippen med två hundradelar före MB Marius Black.

HM Tahiti med segertäcket i Jubileums Whippen. Foto: VHS

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...