En svårslagen uppfödarbragd

Endast två tikar har vunnit den klassiska dubbeln Breeders Oaks och Svenskt Avelslopp. Camilla Johanssons Kennel Quliqa har fött upp båda. När Maria Maruschka vann på ett regnhärjat Mariedal Park denna söndagen var det en svårslagen uppfödarbragd vi fick uppleva.

2015 vann Penny Lane både Breeders Oaks och Svenskt Avelslopp. Pappa till den tiken var Kerberos Pearl.

2021 var det dags igen. Än en gång var det Kerberos Pearl (numera inte längre i livet) som stod för 50 procent av generna och tiken Mega Megu stod för den andra hälften.

Uppfödaren dock densamma. Med sex års mellanrum lyckades alltså Camilla Johansson föda upp två klassiska championtikar som tagit hem ”Double Crown” på Mariedal Park.

– Helt underbart. Jag vet inte vad jag mer kan säga, sa Camilla med tårar i ögonen en stund efter loppet.

Camilla Johansson, Lena Klöfver och Maria Maruschka.

– Det var min dröm länge att kombinera Kerberos Pearl med en tik efter Fräkke Frederik och nu fick jag chansen. Det var sista chansen också med Kerberos Pearl. Och det var ju bevisligen en bra dröm. Nu är jag bara så jätteglad.

Som en extra krydda tog Maria Maruschka, som ägs av Lena Klöfver, en klubbkompis till Camilla Johansson i Midlanda HK, även hem Mariedalschampionatet efter sin segerskörd på Alingsåsbanan den här säsongen.

Loppet? Det såg ut ungefär som Breeders Oaks. Maria Maruschka var snabbast iväg från start, jagades hela vägen av Cayenne som dock inte kunde komma ikapp.

Starten i Avelsloppet. Nr 2 Maria Maruschka har tagit kommandot före nr 3 Cayenne.

– Jag var absolut inte säker på seger på förhand. Lopp är lopp och Cayenne är en mycket svår motståndare. Men man hoppas ju och det gick ju vägen, sa Camilla Johansson.

Cayenne gjorde ett starkt lopp som tvåa och matte Yvonne Petersen var stolt över sin hund som fortfarande är ganska färsk på tävlingsbanorna efter lång skaderehab. Men lika nöjd var hon inte med lottningen av boxarna:

– Nu blev det tyvärr box tre igen och det blev avgörande. Min hund är fortfarande lite grön när det gäller att starta mellan hundar. Men hon gjorde ett mycket bra försök. Hon var ikapp, men sladdade till lite och sedan gick det inte att ta sig förbi vinnaren. Men en andraplats i Avelsloppet är förstås fantastiskt ändå.

För Camilla Johansson skulle dagen bli ännu bättre. Hon vann nämligen Davantis Damernas Tik med sin egentränade och egenuppfödda Galway Girl (Fernando Bale-Slippery Babs).

– Hon har precis kommit igång igen efter löp och valpvecka och gjorde det jättebra. Jag är jättenöjd med alla mina hundar i dag och det blir verkligen en lätt resa hem.

Som så ofta på Mariedal Park fick danskarna Jesper Sötofte och Heidi Föhns med sig en bra bit av prisbordet hem.

Tre segrar blev det – med Ballinakill Ian (på dagssnabbaste 18,23) i Bozitaloppet, med vindsnabba tiken Black Baccara Rose i Clemmas Impact Memorial och med Starshinechilli i Davantis Damernas Veteran efter en tuff hundradelsduell mot Hawkmoon.

– De gick riktigt fint idag allihop. De trivs väldigt bra på den här banan och det är nog för att den påminner lite om vår hemmabana, sa en belåten Heidi Föhns.

Väldigt blöta men glada danska gäster på Mariedal Park.

Fina debutantloppet Rookie Stake gick till 7HS-tränaren Jan Gustavssons import Della Street, en helsyster till Frizz Gerald som vann en semifinal till Antes Minneslopp i lördags. Della Street kommer garanterat att bli ett starkt tillskott till den svenska tikeliten. Tvåa i loppet blev dansktränade Liam, som därmed bidrog till Föhns/Sötoftes fina tävlingsdag.

Davantis Damernas Hanar gick till Monica Nyman-tränade (GHS) Swedish Secret (Stunning Romeo-Secret O’Sarah) och Agria Sprint vanns av hemmahunden Dala Hope, ägd av Dala Racing och tränad av Robert Jansson.

Snabbaste whippet i det regndränkta Alingsås blev Elmore, hemmahund tränad av Linda Ståhl, som noterade 20,03 (k09) i Seraquin Race. Näst snabbast tvåan i samma lopp, MB Chewbacca (Isac – Wake Up Call) tränad av Rigmor Carlsson, och tredje snabbast Cimbriatränade MB Clefairy (Damien Rice-Wakeupcall) som vann Paanga Sprint på 20,31. Tränarna heter Nina och William Bliding.

MB Clefairy var faktiskt den enda vinnande whippet denna tävlingsdag som inte tillhörde det dominerande hemmalaget (SDA-GHK).

Resterande whippetlopp vanns nämligen av hemmahundarna Ekko, tränad av Freddy Eriksen, In A Dark Way (Oh Boy – Winter Wonder) tränad av Sara Bülling, och Majken (Asterix – Twice Double You), tränad av Lasse Feiff och ägd av Ebba Skretting.

Därmed har Mariedal Park tävlat klart för säsongen. Tyvärr förstördes festligheterna den här fina dagen av vädergudarna, men klubben gjorde ett strålande jobb som med oddsen emot sig lyckades genomföra tävlingarna på ett helt prickfritt sätt trots den plågsamma vätskan som envisades att sippra ner från molnen under hela dagen. En gedigen arbetsinsats av alla inblandade funktionärer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...