Imponerande vinnare i Masters

Prestigefulla inbjudningsloppet Advantage Masters – tävlingssäsongens sista stora kejsarslag – blev aldrig riktigt spännande. Därtill var fenomenet Greycraft Like helt enkelt alldeles för bra. Årets sista stora årgångslopp, Puppy Derby, vanns av Killer Queen.

Inbjudningsloppet Advantage Masters mynnade ut i en av årets två-tre starkaste prestationer alla kategorier i svensk hundkapp när Greycraft Like vann på 31,85, årets näst snabbaste tid på 550 meter.

Ragnar LothBrok är ensam om att ha varit snabbare i Sverige i år, med 31,73. Han var förstås också med i Advantage Masters, men lyckades inte få till en lika bra ”träff” på sitt race den här gången.

– Det blev inte den mest rafflande finalen kanske när det gällde att kora årets vinnare, därtill var Greycraft Like alldeles för bra! Däremot var det en ren njutning att se landets i mitt tycke bästa hund ge järnet och min handklocka noterade fantastiska 18,05 till ”splitten” på bortre rakan och han fortsatte bara mala på till den bästa vinnartiden i loppets historia, 31,85, berättar Lars Wicander som är mannen bakom storloppet Advantage Masters.

Wicander fortsätter:

– Förra årets vinnare Bernies Jake var en gallant tvåa i år och extra roligt sedan att fältets enda tik Traviata tog sig upp på pallen efter en fin avslutning! Tyvärr får sällan alla hundar i såna här lopp det lopp de vill ha och övriga deltagare räckte inte till pallen denna gång.

Starten i Advantage Masters 2021. Greycraft Like i rött täcke. Foto: Eva K Stoneface

Vinnarens tränare Sabina Kleväng Callert har haft en magisk höst på kapplöpningsbanorna och var själv tagen efteråt:

– Att bara vara inbjuden till Advantage Masters är en stor ära. Att få vinna detta lopp är en dröm som gick i uppfyllelse. Att Like dessutom spräckte drömgränsen på 32 sekunder var dessutom helt fantastiskt. Det är inte ofta jag blir så rörd men efter loppet klämdes det fram ett par tårar av ren sinnesrörelse. Lucky Like är verkligen en på miljonen, säger Sabina till SportPress.

På Åkers kanal avgjordes även säsongens sista och kanske dessutom största lopp för de yngsta hundarna. Puppy Derby. Det blev tyvärr en stökig historia, med en olycklig skada på en av deltagarna, men det var till slut en av förhandfavoriterna och semifinalvinnarna som hamnade överst på pallen: Lovisa Eriksson Leksells Killer Queen (Greycraft Sund-Greycraft Queen).

Killer Queen, som vunnit tik-SM tidigare under säsongen bland flera starka prestationer fick nu alltså kröna säsongen med den förmodligen finaste rookie-titeln.

Prispallen i Puppy Derby 2021. Foto: SHS

– Att få vara med som uppfödare till årets vinnare av Puppy Derby var pricken över i:et såklart. Jag är ju relativt ”grön” både som tränare och uppfödare och det känns härligt att få pricka rätt. Tyvärr var det en del skador i loppet som smolkade glädjebägaren, men det ska inte på något sätt förringa äran för Killer Queen med sina ägare Lovisa och Kristina, kommernterar Sabina Kleväng Callert.

Greycraft Like och Killer Queen. Foto: Privat.

Fina sprintloppet Empire Rose för tikar såg dagens näst snabbaste vinnartid när My Lefflers Here Again vann på imponerande 18,49.

Here Again är en import efter Ballymac Best, som även har en svenskuppfödd kull på banorna. Denna Davantiskull (Malin Månsson) var representerad av två hundar på Åkers kanal – och de kom etta och tvåa! Alonso (Ballymac Best-Madame) kom tvåa, ett par hundradelar slagen av Sjudraget-uppfödningen Kashira (Space Barley-Yu Baba), ägd och tränad av Nils Bohman. Alonsos syster Aviva vann sedan ett lopp över 550 meter.

Den allra snabbaste sprintvinnaren denna dag var emellertid Michael Lundbergs Ray Ray som vann Åkers Open Sprint på 18,43.

Empire Rose-vinnaren Here Again med loppspsonsor Lena Werdelin. Foto SHS
Ray Ray vann Åkers Open Sprint. Foto: SHS

Bland övriga vinnare på greyhoundsidan var det intressant att se att f d coursinghunden Wi Can Wasp fortsätter att utvecklas på rundbana och vann ett graderat lopp på K2-tiden 18,90 för Mats och Åsa Wicander. Samma tränare/ägare vann dessutom en dubbel i ett annat graderat lopp med sina hundar Ivy Hall Express och Hophouse Express, båda syskon i kullen efter Joe La Bello – Pennys Esmeralda.

Monica och Christian Hagberg från 7HS kom som nämnts ovan på pallen (trea) i Advantage Masters med Traviata, men fick dessutom en vinnare med sig hem till Borås efter att Havannagila slagit till i ett graderat lopp över 500 meter.

På whippetsidan fick vi se en riktigt häftig duell mellan MB Marius Black och S Tarzan Boy över 320 meter, men till slut kopplade familjen Bohmans hund greppet och vann. MB Marius Black (King of my heart – Lady Grey) noterade dagens snabbaste tid på whippetsidan med sina 20,88 (k11).

Ett annat sprintlopp för whippets vanns av S Brother Louie (Damien Rice – Darjeeling), tränad av Torbjörn Ståleberg.

Börjes whippetlopp för de lägre klassade på medeldistans såg två Börje Truvé-tränade och Hanna Vaattovaara-ägda hundar nå mållinjen på exakt samma hundradel! Met Casta Diva (Mambo Jambo – Met Arabella) och Afrodite (Xanté – Ylva) bjöd på en riktigt rafflande duell och till sist fick uppförstorat målfoto skilja dem åt. Met Casta Diva dömdes som vinnare.

Endast två tävlingsdagar återstår nu av den svenska säsongen 2021. På lördag är det race i Tommarp i Skåne, där man fått ihop runt 100 anmälda hundar från både Sverige och Danmark. Sedan återstår bara årsfinalen på Åkers kanal den 13 november.

One thought on “Imponerande vinnare i Masters

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...