Två banrekord i Cimbrias comeback

Efter nästan ett helt år utan tävlingar gjorde skånska Cimbria HK comeback som tävlingsarrangör i lördags – och vilken comeback det blev! Stora delar av den svenska och danska eliten på plats och två praktfulla banrekord till historieböckerna.

Cimbria HK bjöd på 18 lopp på den anrika Tommarpsbanan på Österlen, däribland klassikerna Silverskölden och Östersjöpokalen. Och trots ett elakt skånskt höstväder flöt (!) allting på enlig plan och ordförande/tävlingsledare Nina Bliding var trött men glad efteråt:

– Vi har haft ett tufft år med stenhårt fokus på att lösa efterhängsna och även nya problem som uppkommit under året, men nu såg vi fram emot en tävlingsdag som skulle fungera klockrent, både tekniskt och sportsligt – och det fick vi verkligen, säger Nina till SportPress.

– Ett stort och hjärtligt tack till alla tävlande som gav oss förnyat förtroende och en stor eloge till samtliga funktonärer, både våra egna i klubben och de som hjälpte till utifrån, ni är guld värda! Jag är mycket nöjd och glad och stolt över klubben.

Själv kunde hon dessutom som tränare glädjas åt ett nästan sensationellt banrekord när rookien Luolanto (Ballymac Best-Madame), uppfödd av Kennel Davantis, dundrade hem Norrmans Konditori-loppet på 17,92. Sex hundradelar snabbare än det gamla banrekordet 17,98 som sattes av Ace of Diamonds 2013. För åtta år sedan.

Nina Bliding med sonen William och Luolanto. Foto: Caroline Ekström

– Det känns fortfarande nästan overkligt. Dels eftersom en rad toppsprinters försökt att knäcka det rekordet under åtta år utan att egentligen komma riktigt nära, dels för att han egentligen inte riktigt har huvudet med sig just nu i vardagen. Att han har farten och talangen, det visste vi ju efter den säsong han haft, men han är fortfarande lite omogen och opolerad så därför var det här ingen vi väntat oss just nu.

Luolanto får nu gå till vintervila som banrekordhållare på hemmabanan och Själlandsmästare på sprint.

– Nu får han mogna över vintern och så hoppas vi på en fin säsong 2022, säger Nina Bliding.

Banrekord blev det även i Silverskölden Rent Forum, storloppet över medeldistansen 515 meter. Den svenska eliten var på plats och med en novembersnabb och väl preparerad bana låg det trots vädret i luften. Greycraft Like och Ragnar Lothbrok duellerade stenhårt på upploppet och till sist avgick finlandsfödde Ragnar Lothbrok (Canis Majoris-Vinga) med segern till glädje för Peter och Maria Blomkvist.

Segertiden 30,38 var en rejäl kapning av Bernies Joes tidigare banrekord 30,85 från 2020. Även tvåan och trean i loppet, Greycraft Like och Mad In Motion, gick under det gamla banrekordet.

Ragnar LothBrok och Maria Blomkvist vann Silverskölden på nytt banrekord. Foto: Caroline Ekström

Österlenkrafts Östersjöpokalen blev som väntat ett riktigt snabbt sprintlopp – och dessutom väldigt spännande när danskägda tiken Silverhill Josie (Karin Milling) utmanade vinnaren av Sprint-SM Mr Icepaw (Peter och Therese Lindström) hela vägen till mållinjen. I mål var Mr Icepaw något före och vann på 18,01.

En av de snabbaste tiderna någonsin på banan, men till banrekord räckte det alltså inte den här dagen.

Silverhill Josie noterade 18,07 och är med det näst snabbaste tik genom tiderna på Tommarpsbanan. Bara Mustang Sally har varit snabbare med sina 18,03, noterat 2014.

Theres Lindström och Mr Icepaw. Foto: Caroline Ekström

I Svelands lopp över 515 meter fick vi också se en riktigt snabb vinnare. Yvonne Petersens Cayenne (Swedishousemafia – Bell A More, uppfödd av Kennel Greycraft) presterade sitt livs lopp och vann på 30,55, vilket också var under banans gamla banrekord. Cayenne, som varit borta länge på grund av skaderehab, har svarat för en strålande comeback i år och har nog en riktigt fin säsong framför sig även 2022.

För övrigt vann också Cayennes helsyster Less Is More (Lone Kvistbo) ett lopp den här dagen, det fina lågklassloppet ”Vi i Femman”, och tog därmed sin första seger i karriären. Till stor glädje för ”hemmalaget” på Cimbria HK.

Malin Månsson, exilskåning (representerar SDA-GHK) som dock har ett stort hjärta för Cimbria HK och dessutom är uppfödare till nya banrekordhållaren Luolanto, hade själv en toppendag på tävlingsbanan. Hon tog en dubbel och vann med både Raja (Lucky-Luke – Curie) och Wicca (Joe La Bello – Elektra) samt kom tvåa med Loulanto-systern Aviva (Ballymac Best-Madame) i ett lopp som vanns av Monica Hagbergs Start Me Up.

Malin Månsson tog en dubbel. Foto: Caroline Ekström

Bosse Ländin från SHS vann ett lopp med sin Puppy Derby-finalist Paxos (Greycraft Sound – Greycraft Queen) som kämpade ner Best of Best på upploppet.

Sabina Kleväng Callert, även hon exilskåning och numera SHS:are, fick sålunda två fina andrapris med sina träningsadepter Greycraft Like och Best of Best, men kunde också lämna Cimbria HK som en mycket stolt uppfödare till tre vinnare från två olika kullar; Cayenne, Paxos och Less Is More.

På whippetsidan avgjordes ett riktigt fint sprintlopp, Sprintmästaren K-Å Fastighetsomsorg, som vanns av nyblivne vinnaren av Europaderbyt – superstjärnan Hoover.

– Han har haft lite problem med en tå under året, men nu är han i riktigt fin form igen och det här var ju ett fantastiskt lopp, i mitt tycke det bästa whippetloppet på hela säsongen, bättre än SM-finalen. Så jag är jättenöjd och glad, sa tränaren Michael Willén som också avslöjade att han kommer att satsa extra mycket på att tävla ute i Europa nästa säsong.

Willén tog förresten en dubbel under eftermiddagen, vann även med Wilson DK.

Hoover och Michael Willén var två tiondelar över sitt eget banrekord. Foto: Caroline Ekström

Ett fins lopp på whippetsidan var också MB Tia Dalma Memorial. Här ledde K Bohman Ramsins MB Marius Black (King of my heart – Lady Grey), uppfödd av loppsponsorn Kennel Raceheart’s, hela vägen och vann på en elitklasstid.

Samma uppfödare kunde också glädjas åt att helbror MB Regulus Black (King Of My Heart – Lady Grey) som ägs och tränas av Rickard Johansson, vann Häggs Livs-loppet på medeldistans, även han på en elitklassad tid.

I övrigt på whippetsidan vann hemmatränaren Ann-Christin Helds Elmer (Valle – Sia Cassata) Norrmans Konditoris ”Snigelracet”. Steel Success-uppfödde rookien S Der Kommisar (Damien Rice – Darjeeling), tränad av Thomas Persson, tog sin sjunde årsseger och Anna och Claes Trulssons August (Valle – Sia Cassata) vann dagens prolog.

Två saluki-lopp med idel hemmatränade hundar förgyllde tävlingsprogrammet och vanns av Marie Palmqvists Kiiwah (Sao Jose – Gaia Gemmilah) och Norgefödde Teegav Av, tränad av Anges Malmström och ägd av Helene Wallerfelt.

En av dagens två vinnande salukis: Kiiwah och Marie Palmqvist.

Nu återstår bara en enda tävlingsdag av säsongen 2021! Det är Åkers kanal som avrundar tävlingsprogrammet i svensk hundkapp nästa helg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...