Mr Icepaw trivdes bäst i kylan

När den första vinterkylan slog till på Åkers kanal var det kanske inte så konstigt att det var Mr Icepaw som trivdes bäst. Hur som helst slog den iskalla killen till med att vinna NML Speed Challenge trots en ovanligt försiktig start.

Efter ett idogt hårt arbete av banmästaren Kari Lius kunde Åkers kanal trots köldchocken slå upp portarna till årets absolut sista tävlingsdag i svensk hundkapp. På programmet fanns framför allt fyra dueller i prestigefulla inbjudningsloppet på sprint NML Speed Challenge.

Den första duellen vann Michael Lundbergs Ray Ray på 18,61, med några tiondelars marginal före tvåan Skorpios. Frågan var – skulle tiden räcka för totalseger?

I den andra duellen svarade Peter och Theres Lindströms Mr Icepaw nej på den frågan.

Han bommade visserligen starten lite, men vann ändå på 18,50 till slut, före Ragnar Lothbrok.

– Vi visste att Turbo [Mr Icepaw] var i mycket god form men han var också yngst och mest orutinerad av alla dessa speediga hundar. Lothbrok är dessutom alltid ett motstånd man får stor respekt för. Så vårt hopp var att Turbo måste pricka starten perfekt, berättar Theres Lindström.

Ingenting blev dock som planerat.

– Turbo tvärbommade starten och vi tänkte att nu är det kört, men efter 50 meter la han in Turbon och gjorde en helt otrolig kurva för att sedan segla ifrån och hålla ledningen hela vägen tills haren stannade. Det omvända scenariot överraskade både tränare och publik men gjorde också tävlingen oerhört rolig. För när det oväntade sker är det en extra krydda inom hundkappen, säger ”Tessan”.

Två dueller kvar. Frågan var om 18,50 skulle räcka för totalseger – och den här gången blev det ett jakande svar.

Men det blev ändå riktigt spännande. För My Lefflers Here Again, som besegrade Cayenne, var bara tre hundradelar långsammare i sitt heat: 18,53.

Sedan avslutade Lindströmarnas andra duellhund Ardrahan Justice med att besegra reserven Stunning Adele (efter strykning av Greycraft Like) på 18,57. Snabbt det också, men sju hundradelar från bästa tiden.

Till slut stod alltså Mr Icepaw som vinnare av NML Speed Challenge och kunde avsluta säsongen på allra bästa sätt. Dessutom kanske med lite hjälp av övernaturliga krafter?

Theres Lindström och Mr Icepaw (”Turbo”). Foto: SHS

– Jag är inte vidskeplig, men Mr Icepaw som på många sätt liknar Mr Benchmark, en av våra tidigare hundar, har gjort en nästan identisk kopia av dennes första säsong. Båda kvalade in på 18,81. Båda gick obesegrade fram till seger i sprint-SM och båda vann åtta lopp under sin debutsäsong. Vad är oddsen på det?

Verkligheten överträffar som bekant ofta dikten.

Ett riktigt fint lopp för högsta klassen – med idel elithundar – avgjordes även på medeldistans. Där slog Lina Holmströms Frizz Gerald till med en mycket bra tid när han vann på 32,49 över 550 meter.

Övriga vinnare på greyhoundsidan var Malin Månssons Aviva (Ballymac Best-Madame) som tog sin fjärde årsseger, Kari Lius-tränade Stunning Nala som också vann sitt fjärde lopp för säsongen samt Team Greycrafts Best of Best som slog till med en K1:a (18,66).

På whippetsidan var dagens största lopp Whippet Masters (sprint) och här visade Europas för närvarande ledande sprinter än en gång klassen genom att vinna för sin tränare Michel Willén. Tiden grymma 19,65 (k04). Tvåa blev svenskfödde HM Galearis (Damien Rice – Airway) och trea likaså svenskfödde S Monkey Man (Wilson – Darjeeling).

Michael Willén delade förresten under dagen ut sitt speciella pris whippetpokalen (som går till en under året särskilt förtjänt individ inom whippetsporten) och den här gången var det Örebro HK:s Hanne Andersen (tränare och uppfödare till bland andra HM Galearis) som blev pristagare.

Michael Willén och Hanne Andersen. Foto: SHS

Mike Berglund tog en tung tränartrippel under dagen med MB Leia (Isac – Wake Up Call), helsystern MB Maz och MB Thor (Elmore – MB Elisabeth Swann) som vann sin första seger på rundbana. En minst sagt lysande avslutning på säsongen.

En salukiduell inledde tävlingsdagen och vanns av ÖHK-tränaren Johan Grönborgs Zohi Khan (Dream Khan – Kirmans Eudora).

Med det är alltså nu säsongen 2021 på rundbana avslutad! Men håll utkik, för det kommer säkert ett och annat inlägg här i SportPress även under vintervilan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...