Sprinterderby 2022

Hemkommen från en dag på Åkerskanal kommer automatiskt alla intryck jag fått under dagen. Från en ledsen Whippet i bilen på vägen dit till alla elithundar som samlats för att delta i traditionella Sprinterderbyt. Innan jag går närmare in på dagens höjdpunkter måste jag få nämna lite om när Svenskt Greyhound Derby på medeldistans första gången gick av stapeln här i Sverige. Den 6 juni 1964 bjöds
dåvarande Greyhoundeliten till Skarpnäck, vädret den dagen ska ha varit helt perfekt enligt reportage i en gammal upplaga av hundkapptidningen. Dagen till ära hade även en Greyhound för första gången från Irland anmälts till en tävling i Sverige. Vilket fick ett väldigt gensvar och enorm PR för sporten. Damer i dräkter med små hattar blandades med herrar i fina kostymer som spatserade runt i väntan på starten. Där fanns även tränarna som skulle starta hundarna, herrar i långa vita rockar.
3 heat gick på lördagen där 2 hundar i varje heat gick vidare till finalen den 7 juni. Finalen fick ett
sensationellt slut då favoriten från Irland Fealside Autumn fick ge vika och vart slagen av den mindre tippade Alingsås hunden Sand Boy (ej hunden på fotot)

Mycket inom vår sport har förändrats och utvecklats sen dess men det viktigaste består, våra enormt fina hundar och glädjen att springa fort.

Mina tankar går oavkortat till att fundera på hur det gick för favoriterna i dagens tävling, lyckades favoriterna Ardrahan Justice, Ray Ray och Pretty Belinda tidsmässigt hålla konkurrenterna bakom sig och gått på tiderna som behövdes för att ta sig till finalen den 29 juni?
Vad kommer man minnas av kvaldagen den 18 juni 2022, där Greyhounds sprinteliten samlats? Redan när jag klev ur bilen kändes energin av koncentrerade ägare, spända inför vad deras hund skulle kunna prestera.
Inne i depån möttes konkurrenterna, förväntansfulla men alltid lika respektfulla mot varandra. Där blandades härliga skratt med rynkade pannor, det gick inte att undvika dagens allvar som låg som en slöja över depåområdet. Skulle vi få uppleva en skräll i något av loppen?
Flaggorna var hissade, svajade på innerplan som ett monument över alla hundar som sprungit och vunnit storslagna tävlingar runt om i Sverige sedan början av 1960-talet.
30 minuter kvar till första start, vädret var perfekt precis som 1964. I Kafeterian var det full fart.

SHS funktionärer möttes för sista kontroll innan tävlingen började, alltid lika professionella och veterinären hade anlänt. Inne i spelet var det full aktivitet på Lena Höglund, allt var färdigt för att ta emot den spelsugna publiken. Lena som alltid annars är en trygg klippa var väldigt nervös, idag skulle hon återinta tävlingsbanan med sin hund Bohemian Rhapsody i lopp 7.

Utanför byggnaden kallades funktionärerna till sina platser, äntligen skulle allvaret börja. I dörröppningen mötte jag ett gäng med spelsugna killar i 40 års åldern, några damer dök också upp med bestämda steg riktade dom in sig på spelluckan. Allvaret ökar när man inser att spelarna verkligen tar sig tid att ta ut sin vinnare, läser igenom vad hundarna tidigare presterat. Killen som hamnade sist i kön satsade 100 kr på vinnare. Vilken glädje att få ta fram den vinnande hunden, se den sträcka ut sista biten och med en nosbredd visa resten var skåpet skulle stå.

Alltid lika välkomnande att höra speakern Bitte Söderberg kalla till första start, idag med en viss gnutta darrning i rösten tagen av dagens allvar. Publiken finns på plats längs staketet, in kommer Lopp 1. Favoriten i loppet är Ardrahan Justice i box 2 ägare/tränare Fam. Lindström. Dom som startar hundarna defilerar förbi publiken för att visar upp sina hundar, vilka är ivriga att få gå till boxarna. Spänningen ökar, nästan så att man kunde skära luften med kniv. Äntligen ska det avgöras vilka som ska få mötas i Sprinterderbyts final. Lopp 1, favorit i loppet i box 2 fick lämna över stafettpinnen till debutanten
Bränn Vinn som kom enormt starkt bakifrån, vinner på tiden 18.21 . Dagens snabbaste tid visade det sig sen efter alla lopp var sprungna. Ett stort grattis till ägaren/tränare Ann- Catrin Holmkvist som därmed är vidare till Derby Finalen. Även favoriten i box 2 gick vidare till final.

I spelet blev det åter kö, vinster betalades ut och nya satsningar gjordes. Spänningen i Lopp 1 gav mersmak hos publiken.
Speakern bjuder in Lopp 2, jag hör killarna framför mig slå vad om vem av dom som skulle tippa rätt i loppet. Killarna diskuterar noggrant vad hundarna tidigare presterat, distans och banorna dom sprungit på när hundarna presenterades. Familj som står bredvid väljer istället att tippa på vilken hund dom ansåg vara finast. Speakern ger klart för start, publiken samlas återigen snabbt vid staketet. Box 3 Ray Ray, favoriten i loppet gör en fin start och håller in i mål. Publiken jublar när ägaren/tränaren Micke Lundberg och Ray Ray får sin vinnarrosett.

Det var en sådan dag som man inte ville skulle ta slut, stanna klockan och njuta av. Publiken gör så mycket för stämningen och idag fanns dom på plats.

Kafeterian besöktes flitigt av både publik och tävlande. Ordförande för SHS Klas Frid slet hårt bakom disken på kafeterian. Framförallt ljöd applåderna ordentligt när alla vinnare togs emot , nu bar det från lopp 3 Longedfor Joe med ägaren/tränare Fam. Holmström som fick ta emot den härliga applåden. Andrahandsfavoriten Kashira kom på andra plats

Även Lopp 4 vanns av favoriten i loppet, veteranen Pretty Belinda ägare/tränare Fam. Frid, en duktig tik som fortfarande hävdar sig bland yngre förmågorna, tiden vart 18.64.
I depån var besiktning av hundarna inför Lopp 6 igång. SHS har denna säsongen prövat annorlunda veterinärbesiktning än den traditionella som görs 2 timmar innan start. Istället för att hundarna ska behöva komma tidigt till banan, stå i en lång kö besiktar veterinären på SHS hundarna inför varje lopp. Hittills har det fungerat väldigt bra, framförallt blir det även billigare eftersom mindre tid går till besiktningen.

Jag går förbi några whippar på vägen från veterinärbesiktningen. Donald Petersson stod som sponsor för lopp 6 Roffas race, whippet klass 13 sprint, 320 m. Kennel Steel Succé hade 4 stycken avkommor med i loppet. Ett jämnt Lopp som kunde avslutas på mållinjen. 5 jämna hundar med ägare som var lite hoppfulla denna dag över att kanske få stå överst på pallen. Nu skulle det bli upp till bevis vilken hane i kullen som i
dagsläget var bäst.
Återigen kallade speakern in till start. Lopp 5 var inne på banan och defilerade. Starten vart jämnt vilket ledde till att det vart trångt i kurvan. När väl domaren för dagen, Lena Lewander hade tittat på målfotot korades Taliho Carrie box 5 till vinnare.

Dagens Whippetlopp Roffas race tågade in, i box 1,3,4 och 5 startade dom 4 bröder och i box 6 veteranen MB David Jones. Även detta Lopp väldigt svårtippat. Kennel Steel succés ägare Tobbe och Annices Ståhlebergs egna hundar i kullen knep både första och andra placeringen. Dessutom på hundarnas årsbästa, Tarzan Boy fick tiden 20.99 och Daddy Cool gick på 20.04. Ett stort Grattis till den vinsten.

Solen värmde så där lagom denna härliga Derby dag. Stämningen fortsatte göra dagen helt magisk.
Nu var det tre lopp kvar, två stycken tidskval och ett medel på 550 m. Lopp 7, box 5 Supersound tar ledningen direkt och håller den positionen fram till mål. Inne i spelet hörs Jubel från ägaren
Kenta Andersson och ute på banan mottagande en fin vinstrosett en leende Fru Anneli Andersson

Lopp 8 jämn start, tight målgång, hunden med röda täcket box 1 drar det starkaste strået och vinner åt sin ägare/tränare Lars Wicander tiden vart för JLB Express 19.03 Lopp 8 Toka i box 4, ägare/uppfödare My Leffler fick vinstdefilera fram till publiken för att ta emot derbyts sista vinnarrosett. Dropkick Scarlet i box 3 missade starten rejält och var aldrig med i leken
Lopp 10 sista loppet för dagen, ett medellopp 550 m. Två stycken hemmahundar mötte en hund från Midlanda, Maria Maruschka i box 2, blått täcke. Maria Maruschkafick en sladd i ingången av kurvan och lämnade över segern till box 1 Stunning Rose som gör sitt årsbästa på fina tiden 32.41

Dagen hade nu gått mot sitt slut för många av oss, men för SHS tävlingsledare Lars Wicander var dagen långt ifrån över. Hans jobb var nu att titta över den spännandekontrollen för vilka 6 hundar som fått dom bästa tiderna under dagen och därmed gått till Derbyfinalen den 29 juni på Åkersberga. En vinst idag behövde inte betyda en säker väg in i finalen då det var tiden som avgjorde.
Jag avslutar med en fanfar och presentera finalisterna i Svenskt Derby 2022.

Från tidskval Lopp 1
× Bränn Vinn 18,21 – Ägare: Holmkvist
× Ardrahan Justice 18.30 – Ägare: Lindström
Från tidskval Lopp 2
× Ray Ray 18.30 – Ägare: Lundberg
× Skorpions 18.55 – Ägare: Ländin
Från tidskval lopp 3
× Longedfor Joe 18.55 – Ägare: Holmkvist
Från tidskval lopp 7
× Supersound 18.52 – Ägare: Andersson
Ett stort Grattis till finalisterna!
Vi ser fram emot den spännande finalen den 29 juni på Åkerskanal.


På återseende
Suss Petersson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...