Häftig söndag med Oaks & St Eriks Cup

Det har varit en häftig racingsöndag på två olika banor. SDA-GHK avgjorde finalen i PEAB Svenskt Oaks i Alingsås och tvärs över landet var det fina lopp även på Åkers kanal med St Eriks Cup och Greyhoundbilder Rookie som russinen i kakan.

I Svenskt Oaks var snabbaste kvalvinnaren Cayenne förhandsfavorit, men fick i finalen nöja sig med ett andrapris eftersom Quliqa-uppfödningen Maria Maruschka (Kerberos Pearl-Mega Megu), ägd och tränad av Lena Klöfver, hann först till mållinjen på utmärkta 31,21. Åtta hundradelar före en tapper Cayenne.

På tredje plats kom dessutom Kennel Quliqa och Team Ojjos egen Perfect, kullsyster till vinnaren.

Bloggen vill passa på att påminna om att Camilla Johansson i inlägget efter semifinalerna trodde att finalen skulle stå mellan Cayenne och just Maria Maruschka. Hon fick helt rätt.

Lena Klöfver och Maria Maruschka med Oakspokalen – tillsammans med SDA-GHK:s Stig Fredriksson. Foto: Ida Neij

– Helt underbart och många glädjetårar har kommit. Jag är så grymt stolt över dem. Tänk alla tre i samma kull var i final och två av dem på pallen. Det är stort för oss, berättar Camilla Johansson, uppfödare till vinnaren och själv ägare till trean (och sexan).

Camilla hade i flera år gått och hoppats på att korsa sin avelsstjärna Kerberos Pearl med en tik efter en gammal favorithane, Fräkke Frederik. Till sist fick hon chansen med Mega Megu och det var i allra sista stund eftersom Kerberos Pearl hunnit fylla tolv år.

– Det var en dröm som gick i uppfyllelse när valparna föddes och detta är resultatet. Vi får se hur vi kommer att fira, men fira ska vi göra, det lovar jag, ler Camilla Johansson som får vänta med att korka upp bubblet till Micke Olsson, och dottern Emelie kommer hem från Alingsås tillsammans med Maria Maruschkas ägare Lena Klöfver förstås och Sweetest Things ägare Mikaela Eriksson ska säkert vara med och skåla.

– Jag tror att deras resa hem med Maria Maruschka, Perfect och Sweetest Thing i bilen kommer att gå ganska lätt nu. Micke och Emelie samt Lena är så grymt stolt över dessa tikar.

Apropå Kerberos Pearl så har han stolta anor i de klassiska loppen i Alingsås. Breeders Oaks har tidigare vunnits av dottern Penny Lane, som även vann Avelsloppet, samt av barnbarnet Suzie Q. Avelsloppet vanns förutom av Penny Lane även av barnbarnet Cressida och Kerberos Pearl har haft ett flertal barn och barnbarn i finalerna genom åren.

Heder också till Kennel Greycraft som hade tvåan och fyran i Oaksfinalen; Cayenne och Less Is More.

Alingsås hade förstås fler lopp på programmet än Oaks.

Danskarna Heidi Föhns och Jesper Sötofte från Kallerup VF brukar gästa Alingsås när de kan och detta var en sådan dag. De vände hem med en snygg dubbel. Starshinechilli vann Agria Sprint två hundradelar före hemmahunden Raja (Lucky Luke-Curie) och trea, ytterligare åtta hundradelar efter, var Jeanette Rosqvists duktiga debutant Dibaba (Ballymac Best-Madame).

Danskt på första och tredje plats i Keops Naolin Memorial. Foto: Ida Neij

Men mest imponerade Föhns/Sötoftes Black Baccara Rose (Fifis Whitesox – Monroe Flyer) som tog hem Keop’s Nolin Memorial på strålande 17,96. I samma lopp var förresten gamla stjärnan Vancouver City, numera veteran, trea på en fin tid. Danska pallplatser blev det även i Hundkökets Grand Prix där Blackberry Lily och Ballinakill Ian var tvåa och trea.

Loppet vanns dock av Västerås HK:s Jesper Ljungblads Arion (Joe La Bello – Elektra).

K5-loppet Team Feiffs Sprint vanns av hemmahunden Keops Teddybear (ZEagle Raphael – Keop´s Rolex), Stig Fredriksson tränar. Det var hundens andra seger i meetinget. Två segrar på fyra dagar!

Jinny Balogh från 7HS tog en dubbel på whippetsidan. Hon vann en upplaga av Entreprenörloppet med sin egen MB Aayla (Isac – Wake Up Call) och en annan med Britta (Zeppelin – Sia Pistacia) som hon tränar åt Anneli Schröder. En riktigt lyckad tävlingsdag alltså.

Jinny Balogh med en av sina vinnare. Foto: Ida Neij

På Åkers kanal var alltså St Eriks Cup för medeldistanseliten dagens största lopp. Här tog Team Greycraft en stark dubbel sedan SM-vinnaren Greycraft Like lyckats hålla undan för tiken Kiiro (Greycraft Lego-Bell A More) med tre hundradelar! På tredje och fjärde plats kom Ewa Johanssons duo Bernies Jake och Bernies Joe.

Erik Callert med vinnaren Greycraft Like, Sabina Kleväng Callert med tvåan Kiiro och Ewa Johansson med trean Bernies Jake. Foto: Thomas Persson

– Det kändes lite oklart med Like och 550 meter. Han har gjort bra tider men med det här motståndet med urstarka hundar var jag nöjd med pallplats, särskilt från box två. För Kiiros del var det mest tankar om att hon skulle hålla sig på benen med idel stora hanar i yppersta eliten, berättar tränaren Sabina Kleväng Callert.

– Men båda startade bra och spetsade in mot första böj. Tyvärr fick Kiiro en knuff och där trodde jag pallplats var uteslutet för hennes del. Då kvarstod frågan om Like skulle orka hålla undan. Justice utmanade men kom aldrig ifatt och plötsligt kom i stället den lilla gula [Kiiro] farande som ett skållat troll ur kurvan. Like vann med minsta möjliga mariginal och faktum är att det ju hade varit ganska häftigt om hon hade tagit hem det som enda tik och enda svenskfödda hund i loppet. Men såklart är jag jättenöjd och idag överträffade båda alla mina förväntningar!

Greycraft Like matchas nu vidare mot Svenskt Greyhound Derby.

Prestigefulla rookieloppet Greyhoundbilder Rookie såg sprint-SM-vinnaren Mr Icepaw som knapp favorit trots att han ännu inte gått särskilt mycket på medeldistans. Det var nära att han hann undan, men segern gick i stället till Lina Holmströms Frizz Gerald efter ett starkt upplopp.

Lina Holmström med sin Frizz Gerald. Foto: Eva K Stoneface

– Jag blev väldigt överraskad! Trodde inte han skulle vinna med det här motståndet! Han mötte ändå två SM-vinnare [Mr Icepaw och tik-SM-vinnaren Killer Queen]. Fantastiskt kul och Gerald presterade otroligt bra idag. Han ser ut att börja mogna nu, säger Lina Holmström.

Som nu planerar att testa Frizz Gerald i tidskvalen till Derbyt:

– Vi ska självklart prova på Derbyt även om jag vet att det motståndet fortfarande är väldigt svårt att slå.

I övrigt på Åkers:

Maria Blomqvists Ragnar LothBrok (Canis Majoris – Vinga) vann ett graderat medeldistanslopp på 32,52 – som hade räckt till ett tredjepris i St Eriks Cup. Övriga graderade lopp vanns av Karin Bergmans Don Amarillo (Stunning Romeo – Nelly Melody) och Taisto Aaltos Stunning Rose.

På whippetsidan körde Micke Willén ett matchrace mellan sina kullsyskon Odd Molly och Wilson DK (sedan Deacon Storm strukits) som den förstnämnda vann ganska lätt.

Två finaler i Kanalserien för whippet avgjordes över 550 meter. Den ena vanns av Börje Truvés och Hanna Vaattovaaras Afrodite (Xanté-Ylva) och den andra av Mike Berglund-tränade MB Elladora Black (King Of My Heart – Lady Grey).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...