Coursinghunden som vann på rundbana

Han togs hem från Irland som sällskapshund, men fick chansen att prova på rundbana. I söndags slog coursinghunden Wi Can Wasp till och vann sitt första lopp i Sverige under Örebro HK:s tävlingsdag.

Efter ett par tävlingar under SM-veckan i Borås var det alltså dags för första segern för hunden som är skolad och uppfödd för coursing och med sina 41 kilo dessutom kanske inte helt idealisk för rundbana. Men vinna lopp, det kan han uppenbarligen ändå och kanske var det rentav en historisk seger?

– Jag är osäker, men det är inte omöjligt att det är så. Vad jag vet är det första gången en coursinghund startar på rundbana här i Sverige, säger Mats Wicander som äger och tränar tillsammans med hustru Åsa.

Ödmjukt påpekar han dessutom att det bara var tre hundar i loppet.

– Men visst, han vann ju och det känns förstås jättebra. Han är ju stor och får ett väldigt tryck när han sätter fart, så vi var lite oroliga över kurvorna. Och han kom ju långt ut i kurvan, men det gick bra ändå.

Mats Wicander och Wi Can Wasp. Foto: Maria Kohlscheen
Wi Can Wasp på upploppet. Foto: Maria Kohlscheen

Meningen var från början inte att Wi Can Wasp skulle starta här hemma.

– Han fick ju ingen säsong där borta på grund av pandemin och i coursingen är det tvåårssäsongen som är den stora. Sedan var det ovisst hur nästa säsong skulle bli för honom och då bestämde vi oss för att ta hem honom som sällskapshund åt dottern. Men så växte det fram att det skulle vara kul att testa ändå.

Det visade sig att Wi Can Wasp inte hade något som helst problem med att skola om till plasthare.

– Han tände till direkt och tyckte att det var jättekul. Och det har ju gått allt bättre. Nu har han en andraplats och en seger.

Mats Wicander säger att Wi Can Wasp kommer att få starta på. Närmast blir det lopp hemma på Åkers, kanske ett test på medeldistans.

Att använda Wi Can Wasp i aveln är han inte helt främmande för.

– Det är inget vi funderat över, men han har ju en fin stam som även innehåller rundbanelinjer. Och det kanske kunde vara intressant, särskilt vad gäller det mentala. Corsinghundar är väldigt stabila och trevliga på alla sätt och vis.

Mats och Åsa Wicander fick dessutom med sig ett andra- och ett tredjepris från Örebro tack vare Pussy Galore och M Express i veteranloppet. Vann gjorde emellertid hemmatränaren Michael Rodins Dee Jay Jet.

Rodin stod därmed för en liten extra bedrift genom att vinna på två olika banor under samma helg. På lördagen vann hans Hold On Maui på Åkers kanal och nu var det alltså dags för en ny seger, på hemmabanan.

ÖHK är landets näst största sällskap sett till antal medlemmar – men de allra flesta är whippetägare och det var förstås stor tonvikt på whippets under tävlingsdagen. Inte minst för att den innehöll en deltävling i den populära Diamantjakten. Ordförande Hanne Andersen påpekar att hon tycker att det är synd att inte fler greyhoundägare valde att anmäla.

Hemmatränarna var ”ofina” nog att lägga beslag på fem av segrarna i Diamantjakten. I högsta klassen vann Hanne Andersen med sin egen uppfödning HM Galearis (Damien Rice – Airway) efter en tuff duell mot Claes Trulssons YM’s Helix. Två stora framtidslöften på whippetsidan.

HM Galearis (rött täcke) kopplar segergreppet. Foto: Maria Kohlscheen

– Galearis var riktigt duktig, men det var Helix också. Det var ett spännande lopp. Helix ledde ett tag men sedan kom Galearis upp jämsides och förbi, berättar Hanne.

Som även kunde glädjas åt att uppfödningen HM Gargamel (MB Bootstrap – Soda Chic) tog sin första seger i karriären.

– Han har varit mycket på pallen, men aldrig vunnit förut, så det var extra roligt.

Även helbrodern HM Shere Khan, ägd och tränad av ÖHK:s Eva Petersson, vann sin ”Diamantklass”.

Dessutom vann vice ordföranden Jan Helgessons Angostura ( Jamiroquai – Sweet Poppy ) en av klasserna och helsystern Negrita, ägd och tränad av Malin Pettersson, en annan.

En fin dag för hemmalaget alltså.

Jinny Balogh från 7HS slog till med en dubbel. Hon vann ett graderat lopp med sin MB Aayla (Isac – Wake Up Call) och tog hem en av Diamantklasserna med MB Butterfree (Damien Rice – Wake Up Call) som varit lite svår att få i form igen efter att ha fått en valpkull, men som nu alltså tog sin första seger för året.

Jinny Balogh tog en dubbel i Örebro. Foto; Maria Kohlscheen

Diamantjaktens initiativtagare Minus Johansson (från Stockholmsklubben) tog själv hand om en av ”diamanterna” med sin Alecto (Xanté – Ylva) och en ytterligare SHS-seger blev det i Diamantjakten genom helsyster Afrodite och Hanna Vaattovaara.

Ett av dagens lopp var vikt åt rasen staffordshire bullterrier som bjöd på ett ”matchrace” mellan Emelie Lindgrens hundar City och Wine. Det blev också dagens allra mest spännande lopp där bara en ynka hundradel skiljde hundarna åt i mål när sonen City satte nosen före mamma Wine på mållinjen.

En spännande duell bjöd City och Wine på i loppet för staffordshire bullterrier. Foto: Maria Kohlscheen

-Tävlingsdagen var väldigt lyckad. Banan var bra och fick många lovord, vår nya harmaskin gick perfekt. Alla var glada och nöjda och vi hade mer publik än vi brukar, folk som satt på filtar och fikade. Så vi är väldigt nöjda med dagen, summerade Hanne Andersen som också hyllade Diamantjakten:

– Ett mycket bra upplägg med jämna och spännande lopp över hela linjen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...