Rätt distans igen för ”Ragge” i Derbyt

SM blev ingen jättesuccé för talangfulle Ragnar LothBrok, då distansen 492 meter inte passade honom särskilt bra. Men när det var dags för kval till Svenskt Greyhound Derby på hemmabanan Åkers kanal slog Maria och Peter Blomqvists nya stjärna till med den absolut bästa kvaltiden.

Hemmahunden Ragnar LothBrok (Canis Majoris-Vinga) sprang de 550 meterna på 32,07 och var därmed tolv hundradelar snabbare än regererande Derbymästaren och internationella stjärnan Razldazl Curtis som kom tillbaka från Tyskland för att försvara sin titel.

Men som om inte det var nog vann dessutom halvbrodern Trap Shadow (Canis Majoris-Ballymac Camp) sitt tidskval, det mest spännande av alla, på 32,42 och kvalade även han in till Derbyfinalen. En total succé för ”Blomkvistarna”alltså.

– Det hade ju förstås varit jättekul att vinna Derbyt, det är ett av de finaste loppen man kan vinna i den här sporten, säger Maria Blomkvist.

Ragnar LothBrok efter sin seger i lördagens tidskval till Derbyt. Foto: Bengt Brotén

Hon vet dessutom hur det känns. 2009 och 2010 vann paret Blomkvist Derbyt med Heartlines Talisker. Senast 2019 var de också ytterst nära, när duon Tyrur Lam och Canis Majoris kom tvåa och trea, efter suveräna tiken Nobel Ginger.

Canis Majoris blev samma år pappa till bland andra Ragnar LothBrok, uppfödd i Finland, och Trap Shadow, uppfödd av Stella Dogs. Nu har sönerna alltså chansen att ta revansch. Och då kanske framför allt Ragnar LothBrok

– Men då behöver han sätta starten lite bättre än han brukar. Han är stark som attan, men inte så glimrande från start, säger Maria Blomkvist som inte vill hålla med om att hennes hund är favorit på grundval av bästa kvaltiden.

– Nej, Razldazl Curtis har ju en start som är bättre än Ragges och då gäller det att få ett fritt lopp sedan och inte hamna i trubbel. Men vi får hoppas på regn och tung bana, för det passar Ragge perfekt.

Redan förra året visade Ragnar LothBrok att han har det där lilla extra, när han tog hem SM-Specialen, inofficiella SM (inofficiellt på grund av pendemin) i öppen klass. I år drog han i gång med buller och brak, vann två lopp på kanontider och gick fenomenala 31,73 när han vann Nualas Star Challenge i juni.

– Ibland gungar han rätt precis när boxen öppnas och det var en sådan dag plus att banan var snabb.

Sedan gick det inte lika bra i SM i Borås, på en distans som inte passar honom så bra.

– Framför allt är det den korta startsträckan fram till kurvan på 492 meter som inte passar honom, eftersom han inte är så startsnabb. Han fastnade i trafiken in i kurvan och tappade positioner. Men han gick ju till final och det är ju inte då dåligt precis, resonerar Maria Blomkvist.

”Ragge” fick nöja sig med sjätteplatsen i SM-finalen. Men nu är han på god väg att ta revansch på sin favoritdistans 550 meter.

Trap Shadow är förresten inte så tokig han heller. Han fick en knuff på vägen i sitt Derbykval, men lyckades ändå vinna det på tredje bästa tiden av alla och är definitivt en outsider i finalen.

Trap Shadow efter sin kvalseger. Foto: Bengt Brotén

– Ludde som vi kallar honom var inte lika mogen från start som Ragge så vi lät honom få växa till sig förra året. Nu har han bara gjort sju starter men var trea i SM och har redan visat att han är på gång. Han är mer gynnad av tekniska banor än vad Ragge är, men det är inget fel på orken hos honom heller.

Trap Shadows lopp var lördagens stora rysare, med fyra hundar i princip sida vid sida över mållinjen. Trap Shadow och Ray Ray kom i mål på samma hundradel, med en nosknapps marginal på målfotot. Bernies Joe var en (!) hundradel efter som trea och Ardrahan Justice ytterligare tre hundradelar bakom.

Samtliga fyra i det tidskvalet tog sig vidare till finalen!

De fick alltså med sig Ragnar LothBrok och jättefavoriten Razldazl Curtis som vann sitt heat lätt på 32,19. Här sinkades ett par av konkurrenterna, bland annat SM-vinnaren Greycraft Like, av en incident i första kurvan och det räckte för att en av de stora favoriterna på förhand skulle missa finalen.

Juergen Stankewitz stjärna ska förstås fortfarande räknas som en av de största favoriterna i finalen. Han vann Derbyt förra året på strålande 31,84 och har efter det bland annat vunnit tre lopp På Shelbourne Park på Irland. Men kanske får han en tuffare match i år!

– Våra hundar är bara två år, så de har framtiden för sig om de inte skulle klara av Curtis i år. Men det är klart att man hoppas att det går vägen, konstaterar Maria Blomkvist.

Razldazl Curtis och Juergen Stankewitz. Foto: Bengt Brotén

Succégreppet med tidskval i stället för placeringskval upprepades alltså även detta år och därmed kommer finalerna under själva Derbyt också att bli oerhört spännande. Inte minst ser vi fram emot revanschmatchen från tik-SM mellan SM-vinnaren Killer Queen, Kiiro och Traviata i Homeruns lopp, finalen för hundarna med de sjätte till tolfte bästa kvaltiderna.

Här återfinns dessutom Puppy Derby-vinnaren Mad In Motion och vinnaren av Geyhoundbilder Rookie Frizz Gerald.

Riktigt stjärnspäckat!

På whippetsidan fick vi för övrigt i lördags se en stark come back av Michael Willéns Hoover, som blåste runt 320 meter på k05-tiden 19,67.

Här nedan följer de stora finalloppens – avgörandet sker på lördag- sammansättning (med önskade boxar, men inte färdiglottat alltså):

Spänningen stiger!!!

Svenskt Greyhound Derby  Sluttid Split
MI Ragnar Lothbrok      32,07  5,90
MY Razldazl Curtis      32,19  5,84
MY Trap Shadow        32,42  6,01
MI Ray Ray          32,42  5,86
 I Bernies Joe        32,43  6,08
MI Ardrahan Justice     32,46  5,79
  
Homeruns lopp
 Y Killer Queen       32,49  5,91
 Y Traviata         32,51  5,96
 I Cabra Air         32,54  5,97
MI Kiiro           32,55  5,96
 Y Frizz Gerald       32,56  6,01
 I Mad In Motion       32,67  5,93
  
Agria Trophy
MY Hold On Maui       32,74  5,93
 I Bernies Jake       32,77  5,91
MI Kashira          32,78  5,92
 I Bohemian Rhapsody     32,78  5,97
MI Ootori          32,79  5,92
MI Paxos           32,88  5,98
  
Kaosloppet
 I Greycraft Like       32,9  5,89
 I Mr Icepaw         32,97  6,06
MI Sound Track        32,99  6,08
 I Stunning Diesel      33,03  6,03
 Y Barbella          33,1  6,06
MI Macarena         33,13  6,05
  
Sättra Golf & Bouleloppet
MY Pretty Belinda      33,14  5,90
MI Don Amarillo       33,15  6,04
MI Aviva           33,21  5,97
 I Stunning Rose       33,23  6,08
 I Start Me Up        33,28  6,07
MY Avellano         33,31  5,90

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...