Justice hela vägen i Derbyt

Razldazl Curtis eller Ragnar Lothbrok? Svaret blev – Ardrahan Justice. Peter och Theres Lindströms hund ledde varje meter av Svenskt Greyhound Derby 2021 och var helt enkelt bäst i den här stjärnspäckade finalen.

Att Ardrahan Justice, Irlandsimport efter Ballymac Vic – Ardrahan Espreso, skulle ta ledningen var det inte några höga odds på. Men sedan trodde de flesta att regerande mästaren Razldazl Curtis, gäst från Tyskland, eller imponerande kvalvinnaren Ragnar Lothbrok skulle vara starkast till slut.

Så blev det inte.

Ardrahan Justice drog på för fullt från start till mål och släppte inte någon av konkurrenterna förbi sig.

Ardrahan Justice (blått täcke) håller undan för den jagande flocken i Derbyt. Foto: Eva K Stoneface

Tvåa blev, efter en start avslutning, Bernies Joe (Jan Hansen/Ewa Johansson, 7HS) och trea hemmahunden Ray Ray (Michael Lundberg, SHS). Razldazl Curtis fick nöja sig med en fjärdeplats och Ragnar Lothbrok blev femma före kennelkompisen Trap Shadow.

– Justice gjorde en brutal startraka och den här gången hann de bara inte ikapp honom. Han var underdog inför loppet men vann rättvist och var helt enkelt bäst den här dagen, sa en mycket belåter Peter Lindström dagen efter det stora loppet.

Team Lindström överst på pallen med Derbypokalen. Foto: Thomas Persson/SHS
Theres Lindström med sin Derbyvinnare. Okänd fotograf.

I kvalet hade Ardrahan Justice lite problem i svängarna. Men det fixade Team Lindström till efter råd från sin fysio och i finalen såg det bättre ut. Dessutom hade hunden nu hunnit lära sig 550-distansen lite bättre.

– De blir ju mer vana vid distansen för varje start. I kvalet märkte vi att han svarade upp lite bättre på målrakan och den här gången var det ännu bättre. Vi har jobbat på hans stamina och det var verkligen skönt att han nu fick visa att han står även 550 meter. Det är verkligen en ynnest att ha en hund som fungerar på alla distanser. Otroligt roligt.

Att det kunde vara något stort på gång anade Peter Lindström redan på förmiddagen.

– Vi märkte tidigt att han var på gång. Han höll på med en diverse gymnastiska övningar och massvis med bus. Han ville tävla och lyste av självförtroende. Så vi anade att det kunde bli en bra dag, berättar Peter Lindström.

Självklart blev det firande på kvällen hemma hos Lindströms.

– Absolut, vi firade som man bör fira en Derbyseger, med god mat och dryck och vi hade lite folk över. Vi höll på så länge vi orkade.

Team Lindström hade ytterligare en hund till start under Derbydagen. Mr Icepaw, vinnaren av sprint-SM, gick i en av finalerna under Derbyfinalen och blev tvåa efter klara favoriten Greycraft Like (som missade Derbyfinalen efter en incident i tidskvalet).

– Han fick ett tufft tidskval då han ställdes mot ettan och tvåan i öppna SM och titelsförsvarande Curtis, så vi anade att det skulle bli svårt. Han är ju rookie trots allt och gick sin blott tredje start på 550 meter. På finaldagen (Kaosloppet) hade han förbättrat sin uthållighet ytterligare, men kom inte förbi Greycraft Like i starten och sedan blev loppet händelselöst. Like var duktig på att täppa till sitt innerspår och vann välförtjänt och vår hund var lika välförtjänt tvåa.

Nu väntar troligtvis matchning mot Antes Minneslopp härnäst (550 meter) för Ardrahan Justice, medan det är lite mer oklart hur Mr Icepaw ska matchas.

– Justice får fortsätta på medel, men Mr Icepaw drar vi ner på 320 meter igen. Han är ung och 550 sliter ganska hårt plus att han inte ska behöva gå i samma lopp som Justice. Vi får se vad det blir för lopp, det finns en del att välja på.

Troligtvis kommer Peter och Theres Lindström att försöka jaga titeln Årets Rookie genom att vinna Elitserien på sprint.

– Det känns som ett rimligt mål, men vi får kolla var han ska tävla då, för man behöver tävla i tre regioner.

Allt som allt har det redan varit en strålande säsong för Peter och Theres. SM-seger och Derbyseger, med två olika hundar. Svårslaget.

– Jätteroligt och det var bra länge sedan vi hade ett så bra år. Man får vara ödmjuk och passa på att njuta, för alla vet att det går upp och ner ganska snabbt i den här sporten.

Annars då? Derbydagen på Åkers kanal var överlag en otroligt fin tävlingsdag och faktum är att Derbyfinalen inte ens var det snabbaste loppet över 550 meter. I ”B-finalen” – Homeruns lopp – vann Lina Holmströms Frizz Gerald på 32,07, att jämföra med Adrhana Justice tod 32,31.

– Frizz Gerald gick en otroligt bra tid och det gjorde förresten även tvåan Mad In Motion (32,14) och Traviata (32.33). Imponerande, tycker Peter Lindström.

Lina Holmström och Frizz Gerald vann Homeruns lopp. Foto: Thomas Persson/SHS

Ett annat starkt intryck gjorde enligt Lindströms debutantvinnarna Alonso (Ballymac Best-Madame, Malin Månsson tränar) och Supersound (Greycraft Sound-Greycraft Queen, Annelie Andersson tränar) på sprint. Båda svenskfödda och båda på starka tider: 18,78 och 18,74.

– Kul med debutanter som vinner direkt!

Apropå Alonso så hade han ett par helsyskon till start samma dag. Avellano, som tränas av Lars Wicander, och Aviva, som tränas av uppfödaren själv, Malin Månsson, kom etta och tvåa i Sättra Golf & Bouleloppet som ingick i Derbyseriens finaler. Samma dag vann dessutom kullbrodern Luolanto ett lopp i Danmark – och för att bättra på det ännu mer som vann Malin Månsson-uppfödda Agusta Hermione (Joe La Bello – Elektra), Catherine Wicander äger och tränar, ett graderat lopp på Åkers.

Fyra vinnare och en tvåa. En riktigt fin dag för Kennel Davantis, alltså.

Malin Månsson med Aviva (t v) och Lars Wicander med Avellano högst uppe på pallen. Foto: Thomas Persson/SHS

En bra dag hade även Ewa Johansson/Jan Hansen. Bernies Joes andraplats i Svenskt Greyhound Derby är redan nämnd, men dessutom vann de Agria Trophy (i Derbyserien) med Bernies Jake som var helt överlägsen på starka 32.31.

Bästa tiden på sprint under Derbydagen hade My Lefflers Here Again som vann ett graderat lopp på 18,58.

På whippetsidan visade åter Michael Willéns Hoover upp sig i vinnarcirkeln, även om han den här gången fick slita lite extra för att besegra Deacon Storm. Och Thomas Perssons S Der Kommisar (Damien Rice – Darjeeling) vann ett m17-lopp på ett starkt sätt.

Tävlingsdagen innehöll också ett basenjilopp mellan två hundar som var jämna och matchracet vanns till slut av Princess Ka’iulani (Take Me All The Way – Chittychittybangbang) ägd av Eva K Stoneface och tränad av Mattias Persson.

FOTNOT: Derbyloppet går att se i spelaren i botten av sajten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...