En stor dag för Team Greycraft

Lördagens tävlingar på Åkers kanal blev stor dag för Team Greycraft. Facit blev två egna tränarsegrar och dessutom fyra av sex finalister i Puppy Derby från kennelns uppfödning. Hyfsad succé, alltså.

– Helt fantastiskt. Oavsett hur det går i finalen så är det otroligt roligt, särskilt som kullen visat en så fantastiskt hög och jämn nivå, säger Sabina Kleväng Callert till SportPress apropå semifinalerna till Puppy Derby.

Det handlar förstås om kullen efter den gamle Derbyvinnaren Greycraft Sound och snabba Greycraft Queen, finalist i tik-SM och vinnare av bl a Easter Rose.

En av semifnalerna vanns av Lovisa Eriksson Leksells Killer Queen, som tidigare under säsongen själv vann tik-SM på nytt banrekord. Tiden 32,48 på 550 meter är riktigt bra av en rookie. Tvåa i loppet och vidare till finalen även kullbrorsan Bohemian Rhapsody, ägd och tränad av Team Greycraft själv.

Lovisa E Leksell och Killer Queen. Foto: Bengt Brotén

Det andra semifinalen vanns även den av en hund från kullen, nämligen Bo Ländins Paxos, som noterade 32.55. Även måltvåan, Catarina Södersten-tränade Sound Track, från samma kull, blev finalklar.

Paxos vann en av semifinalerna till Puppy Derby. Foto: Bengt Brotén

Utöver dessa fyra gick Jesper Ljungblads Heavy Metal (Vans Viking – Hjärta), uppfödd av Vans Viking Kennel till finalen liksom finska gästen Double The Joy, tränad och ägd av Jouni Kiiski.

– Som uppfödare är det förstås stort att vinna Puppy Derby, det största vad gäller rookielopp. Så det vore förstås jättekul om det gick vägen. Bara att hoppas att det blir en bra dag på jobbet och att de inte klantar till det för sig själva i finalen, säger Sabina.

Utöver framgångarna som uppfödare kunde Sabina och Erik Callert dessutom räkna hem två egentränade segrar.

Svenska mästaren Greycraft Like dundrade hem Sorrentos lopp på utmärkta 32,13 (550 meter), men fick verkligen sträcka på sig för att hålla undan för allt bättre Trap Shadow som bara var tre hundradelar efter i mål.

– Han fick sin fina start och börjar närma sig SM-formen igen nu efter sin tävlingspaus. Nu satsar vi närmast på Västgötaloppet i Borås och sedan hoppas vi på att få en inbjudan till Advantage Masters, berättar Sabina Kleväng Callert.

Best of Best var bara, ja, bäst, i ett graderat lopp över 550 meter och vann på 32,67, drygt sex tiondelar före tvåan i loppet.

– Han blev skadad i finalen i Sprinterderbyt och fick dessutom en smäll under SM-veckan, så han har haft ett skadeuppehåll och sedan har vi varit lite rädda om honom och tagit det lugnt. Men nu börjar han visa vad han kan. Vi tar ett lopp i taget och närmast blir det ett rookielopp på sprint i Borås.

Sabina Kleväng Callert och Best of Best. Foto: Bengt Brotén

Team Greycraft var förstås inte ensamma om framgångar på Åkers den här dagen, som innehöll ytterligare två stora rubriklopp: St Leger över mastiga 780 meter och Onsdagsklubbens Veteranderby.

Styrkeprovet som inom hästkapplöpningens värld går under mottot ”Vem som helst kan vinna Derbyt, men bara den starkaste vinner St Leger” gick favoritenligt till Maria och Peter Blomkvists Ragnar LothBrok (Canis Majoris – Vinga) som vann på 47,71. Ännu en fjäder i hatten för hunden över lång distans – han har ju tidigare vunnit även Poppie Långa och bör nu vara favorit till titeln ”Årets Stayer”.

Maria Blomkvist och stayerkungen Ragnar LothBrok efter St Leger. Foto: Bengt Brotén

Onsdagsklubbens Veteranderby tog snabba Stunning Adele hand om till glädje för sin tränare Kari Lius. Segertiden 18,80. Stunning Adele som hade ett riktigt starkt 2002 med segrar i bland annat SM Special (tik) och Boråstiken la nu ännu en fin titel till sin meritlista.

Kari Lius-tränade Stunning Adele spårade hem Onsdagsklubbens Veteranderby. Foto: Bengt Brotén

Esmeraldas Express TikSprint gick till lovande Barbella (Canis Majoris – Ballymac Camp) och Agnetha Pettersson.

Övriga lopp på greyhoundsidan vanns av Jumpingjackflash (Space Barley – Westmead Grainne), tränad av Anders Fredin och Napoleon (Vans Viking – Hjärta), tränad av Marko Vuopponen. Den senare noterade dagssnabbaste 18,59 och blev dagens enda K1-klassade hund.

Snabbaste whippetloppet vann Michael Willéns Deacon Storm som på 20,03 var en knapp tiondel före YM’s Luna över mållinjen.

Det näst högst klassade whippetloppet gick till MB Marius Black (King of my heart – Lady Grey) som för sin tränare K Bohman Ramisn var fyra hundradelar snabbare än S Tarzan Boy.

Noteras bör också att Ringo för första gången hittills i karrären fick finna sig i att bli besgerad, trots att han sänkte sitt pers på 320 metermed fyra hundradelar. Nu mötte kan nämligen en två klasser högre motståndare – Hanna Vaattovaaras Met Casta Diva (Mambo Jambo – Met Arabella) som inte hade något som helst problem med att vinna Ainas Veteranlopp, före Plz Stand Up och just Ringo.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...